GezondheidAdvertorial

‘Maak van gezond ontbijten een prioriteit’

by Sven Kok

Wie kent de uitspraak ‘ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’ niet? Dat is niet voor niks; een gezond ontbijt is een goede start van de dag. Maar omdat dat in de praktijk best lastig blijkt te zijn, deelt voedingsexpert Linda van Zonsbeek handige ontbijttips.

“Maak van gezond ontbijten een prioriteit”, zegt Linda. “Vaak moet het snel, snel, snel, terwijl het zo goed is om als gezin een moment te pakken om gezamenlijk te ontbijten. En dat hoeft echt geen uur te zijn. Ga met elkaar aan tafel zitten en zorg dat je niet wordt afgeleid door schermpjes en alles wat er nog moet gebeuren.”

Je lichaam op gang brengen

Bovendien zorgt ontbijten voor een vol gevoel en vermindert het de neiging om gedurende de dag te gaan te gaan snacken. “Als je ’s ochtends ontbijt is de kans groot dat je daardoor de rest van de dag regelmatiger eet.”

Zo start je de dag ontspannen. Bovendien is een goede bodem ook belangrijk voor je lichaam. “Je bent net wakker geworden en je lijf moet nog opstarten. Door gezond te ontbijten, breng je de spijsvertering op gang en geef je je lichaam de energie en de voedingsstoffen die het nodig heeft. Kinderen hebben dat nodig om te spelen, te leren en op te letten in de klas. Ook volwassenen hebben energie nodig om te werken en de dingen te doen die ze moeten doen.”

Door gezond te ontbijten, geef je je lichaam de energie en de voedingsstoffen die het nodig heeft

Volkoren boterham

Maar waarmee moet je dan ontbijten? “Dat kan op veel verschillende manieren. Eet bijvoorbeeld een volkoren boterham met halvarine en gezond beleg.” Volkorenbrood is de gezondste broodsoort die je kunt vinden. Hierin zitten alle belangrijke voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft, zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Die voedingsstoffen hebben we nodig om goed te functioneren. Ook op lange termijn is het eten van volkoren producten goed, om gezond ouder te worden. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat zowel jijzelf als je kinderen elke ochtend beginnen met een gezonde volkoren hap.

Welk broodbeleg je moet kiezen? De voedingsexpert heeft nog wel een paar suggesties: “100% pindakaas, gesneden groenten of fruit, een eitje of 30+ kaas. Dat is niet alleen gezond, maar ook heel lekker.” Ze benadrukt: “Gezond ontbijten klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Misschien kies je normaalgesproken voor een witte boterham met gewone pindakaas. Maak je maaltijd gezonder met een volkoren boterham en 100% pindakaas. Dan heb je een voedzaam ontbijt dat even snel is klaargemaakt als het broodje dat je eerder altijd maakte.”

Geïnteresseerd geraakt? Bezoek de website voor meer informatie en inspiratie.

Gerelateerde artikelen