Menstrueren is voor de meeste vrouwen een natuurlijk onderdeel van het leven. Iedereen gaat daar anders mee om: de één gebruikt tampons of inlegkruisjes, de ander menstruatieondergoed of een cup. En er zijn gelukkig steeds meer opties voor mensen die bewust alleen proefdiervrije producten willen gebruiken.
Over het algemeen zijn menstruatiecups vaak een goede keuze. Verschillende merken bieden cups aan die zijn gemaakt van medische siliconen, zonder dat daarbij dierproeven hebben plaatsgevonden. Bovendien zijn ze herbruikbaar, waardoor dit ook een milieuvriendelijke optie is. De gemiddelde menstruatiecup gaat wel tot tien jaar mee. Maar – en dat geldt voor alle producten – niet elke cup is proefdiervrij. Op de website van dierenrechtenorganisatie PETA vind je een actueel overzicht van proefdiervrije merken en producten.
Menstruatieondergoed of menstruatiespons
Je kunt er ook voor kiezen om menstruatieondergoed aan te schaffen. Met deze onderbroeken kun je het menstruatiebloed opvangen. Na gebruik spoel je ze uit, gooi je ze in de was en kun je ze weer opnieuw gebruiken. Veel merken van menstruatieondergoed zijn proefdiervrij. Of gebruik herbruikbaar maandverband. Dit is vaak gemaakt van biologisch katoen en kun je – net zoals het menstruatieondergoed – na gebruik uitspoelen, wassen en opnieuw gebruiken. Natuurlijke menstruatiesponzen zijn een minder bekende, maar effectieve optie. Deze worden als duurzaam alternatief gezien omdat ze herbruikbaar én biologisch afbreekbaar zijn.
Worden er nieuwe stoffen in tampons gebruikt, dan zijn dierproeven soms nog verplicht
Tampons en maandverband
Veel vrouwen geven nog altijd de voorkeur aan maandverband of tampons. Hiervoor moet je vaak net iets beter zoeken. Om tampons wit te maken, gebruiken fabrikanten chemicaliën. Hierdoor kun je last krijgen van irritatie. Proefdiervrij meldt dat dit in het verleden vaak werd getest op bavianen en konijnen door verkleinde tampons in te brengen. Inmiddels is van veel stoffen bekend vanaf welke hoeveelheid ze giftig zijn. Worden er nieuwe stoffen gebruikt, dan zijn dierproeven soms nog verplicht. Maar die verplichting ligt dan bij de fabrikant van de stof en niet bij de tamponproducent. Er zijn gelukkig ook proefdiervrije tampons en maandverband. Vaak zijn deze gemaakt van biologisch katoen en zijn hier geen plastic, chloor, parfum en chemicaliën in verwerkt.