GezondheidAdvertorial

Jeuk, irritatie en schaamte: eerste hulp bij eczeem

by Sven Kok

Zo’n 15 procent van de kinderen in Nederland heeft last van eczeem. Het is zaak daar goed mee om te gaan, zodat ze letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel zitten, aldus kinderdermatoloog Elodie Mendels.

“Eczeem kan al vlak na de geboorte opkomen”, vertelt Elodie, auteur van Zalfje. Een educatief boek voor kinderen met eczeem. Bij baby’s zit soms de hele huid onder. “De wangetjes, de hoofdhuid, de strekzijde van de armen en benen en romp, maar vrijwel nooit in het luiergebied.”

 

Naarmate kinderen ouder worden, zit het vaak op de meer bekende plekken: “De elleboogplooien, knieplooien, rond de ogen, de polsen, de hals en de nek. Bij het grootste gedeelte van de kinderen gaat het om mild eczeem, maar zo’n 5 procent heeft last van ernstig eczeem.”

 

En dat heeft veel impact op de levenskwaliteit. Zowel lichamelijk als psychosociaal. “Door de jeuk kunnen ze zich moeilijker concentreren op school. Slapen gaat lastiger en dat heeft ook weer impact op het gezin. Sommigen kinderen schamen zich. Ze durven geen kleding met korte mouwen aan of vermijden het überhaupt om met andere kinderen te spelen.”

 

Heeft je kind last van de huidaandoening? Dan is het zaak om hier goed mee om te gaan. “Ga naar een huisarts. Als het eczeem niet rustig wordt, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog.”

 

Je huidvetten verdwijnen zo in het doucheputje

 

Daarnaast zijn er een aantal zaken die altijd belangrijk zijn: “Vet de hele huid goed in. Je moet je huid zien als een huidmuurtje. Bij mensen met eczeem is er niet genoeg ‘cementvet’ tussen de stenen van de muur en zijn er kiertjes ontstaan. Daardoor verdampt water uit de huid waardoor de huid droog wordt en komen prikkels van buitenaf makkelijker naar binnen waardoor de rode plekken ontstaan. Met vette zalf, dicht je de kiertjes en voorkom je droge plekken. Ook komen eczeemplekken minder snel op. Door een ontstekingsremmende zalf ga je de rode en jeukende plekken tegen.”

 

Daarnaast raadt ze aan om kinderen niet te vaak en te warm te wassen en niet veel zeep te gebruiken. “Je huidvetten verdwijnen dan zo door het doucheputje.” Ook zijn er triggers die de klachten kunnen verergeren: “Wollen truien, positieve en negatieve stress. Die triggers wisselen per persoon.” Tot slot raadt ze aan om kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij hun diagnose en behandeling. “Om ervoor te zorgen dat jouw kind letterlijk en figuurlijk zo goed mogelijk in zijn of haar vel zit.”

Gerelateerde artikelen