Waarom is mondzorg zo belangrijk voor kwetsbare en zorgafhankelijke mensen zoals ouderen en mensen met een verstandelijke beperking?
“De mond is een ‘open poort’ en staat in verbinding met de algehele gezondheid. Voor ouderen gaat het ook om de kwaliteit van leven: goed kunnen eten, onderling fijn kunnen praten. Dat wil je hen in de laatste fase van het leven natuurlijk kunnen bieden. Bij de gehandicaptenzorg en de GGZ staat preventie voorop. Een slecht gebit voorkomen is beter dan genezen.”
Hoe is Fresh Unieke Mondzorg eigenlijk ontstaan?
“Ik werkte hiervoor al jaren in de tandheelkunde. Toen ik vrijwilliger was in een verpleeghuis, schrok ik van wat ik daar zag: er was een groot gebrek aan goede mondzorg. Dat motiveerde me om mobiele mondzorg op te zetten voor zorginstellingen. Ik had de naam ‘Unieke Mondzorg’ in gedachten; dat werd een samenwerking met Fresh Tandartsen. We werken inmiddels met 165 medewerkers maar toch opereren we bij iedere zorginstelling persoonlijk. Dat we een groot team hebben, hebben zorginstellingen dus eigenlijk niet door: ieder huis heeft een eigen team van mondzorgverleners. Zo krijgen mensen dus altijd dezelfde gezichten te zien.”
Is dat wat jullie onderscheidt van anderen?
“We zoomen inderdaad echt in op iedere individuele zorginstelling om te kijken wat er nodig is. Zeker in tijden van personeelstekorten willen we een zorginstelling juist ontzorgen en ondersteunen. Dat kan ook gaan om gratis scholing, meelopen in de avond tijdens het poetsen, samenwerken met alle disciplines en/of juist extra voorlichting geven aan de artsen van een zorginstelling. Dat zien we als een sport: om het voor elkaar te krijgen dat iedereen goed gaat poetsen. Anderzijds gaat het om meer wetenschap over mondzorg. We doen het dus echt sámen. Daarnaast leveren we niet alleen mobiele mondzorg, maar hebben we ook veel praktijkruimtes specifiek voor de gehandicaptenzorg.”