GezondheidAdvertorial

Een raar plekje op je huid? Je checkt ’t met de app

by Sven Kok

In de laatste jaren werden bij ongeveer70.000 Nederlanders een vorm van huidkanker ontdekt. ‘Veel mensen wachten om met een veranderende moedervlek of andersoortig plekje naar de huisarts te gaan. ‘Het is ‘maar’ een moedervlekje’. Onverstandig, als je te lang wacht en het is kwaadaardig, wordt het gevaarlijker en de behandeling ingewikkelder.

Vroegdiagnose

Er zijn drie meest voorkomende vormen van huidkanker. De bekendste en meest agressieve is het melanoom ( ongeveer 10% van alle diagnoses). Plaveiselcelkanker (20%) is gevaarlijk, maar heeft goede vooruitzichten bij vroegtijdige behandeling. De meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelhuidkanker (70%), is minder kwaadaardig maar maakt wel de huid kapot. ‘In alle gevallen is het belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk bij bent,’ waarschuwt Martijn Meijs, dermatoloog bij het BovenIJ ziekenhuis te Amsterdam en SkinVision.

Met de SkinVision-app kun je laagdrempelig zelf een verdacht plekje controleren. Je krijgt meteen een waarschuwing als grondiger onderzoek nodig is en dat je ermee naar de dokter moet gaan. ‘Ik adviseer mijn patiënten om SkinVision te gebruiken vanwege het belang van vroegdiagnose en bewustwording. Het biedt echt een meerwaarde.’ Het aantal mensen met huidkanker stijgt snel, met wel 7 procent per jaar. ‘Met de inzet van deze app die gebruikt maakt van artificiële intelligentie (AI) kun je huidkanker eerder ontdekken,’ vertelt AI-specialist Henk van der Molen van SkinVision.

Huidafwijking

Samen met het Erasmus MC heeft SkinVision een klinische studie uitgevoerd. ‘Hieruit blijkt dat de app ten minste zo nauwkeurig verdachte huidafwijkingen selecteert als de huisarts,’ vertelt Van der Molen. Hij vervolgt: ‘We voeren geen diagnose uit. We proberen de juiste mensen zo vroeg mogelijk bij de dermatologen te krijgen.’ SkinVision heeft sinds de start in 2015 vier miljoen foto’s verzameld. De app werkt ook samen met een panel van dermatologen die indien nodig de foto’s ook analyseert om tot een goed advies te komen.‘Het is een samenwerking van de technologie en de arts. De Artificial Intelligence (AI) leert van de arts en de arts leert van de AI,’ stelt Meijs.

Het draait bij huidkanker om preventie en vroegdiagnose. ‘Als je te lang wacht is de behandeling ingewikkelder.’ Basaalcelhuidkanker komt vooral voor in het gezicht. De vorm is niet dodelijk, maar maakt wel de huid kapot. ‘Bij vroegdetectie is het weghalen meestal een kleine ingreep. Ben je er te laat bij, dan kan ingreep veel ingrijpender worden,’ waarschuwt dermatoloog Meijs. Het is een van de redenen waarom hij van mening is dat dergelijke technologie als de Skinvision app gaat helpen in de strijd tegen huidkanker. ‘Met de laagdrempelige SkinVision-app kun je zelf verdachte plekjes op je huid scannen. Het is laagdrempeliger dan een bezoek aan de huisarts. Je kunt een verdacht plekje gewoon zelf checken om je te helpen bepalen of een bezoek aan de dokter nodig is .’

Bewustwording

Bij steeds meer zorgverzekeraars kun je als verzekernemer gratis van de SkinVision-app gebruikmaken, vertelt Van der Molen. ‘Zowel vanuit het oogpunt van extra service als om de kosten van de zorg betaalbaar te houden. Door het stimuleren van de app hopen we dat de bewustwording rondom huidkanker toeneemt.’ Meijs is er blij mee. ‘Als dermatoloog wil je je patiënten zo vroeg mogelijk zien.’

Voor meer informatie download de app

Gerelateerde artikelen