GezondheidAdvertorial

Dermatoloog Kees-Peter vertelt hoe je de kans op huidkanker minimaliseert

by Sven Kok

Tijdens de zomermaanden moeten we extra goed voor onze huid zorgen, om zo zonverbranding en huidschade te voorkomen. Dermatoloog en Raad van Toezicht-lid van het Nationaal Huidfonds Kees-Peter de Roos en legt uit hoe dat precies zit.

Verbranden veroorzaakt huidschade wat zorgt voor huidveroudering, waaronder pigmentvlekken en rimpels, en vergroot de kans op huidkanker. “Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en ieder jaar komen er zo’n 77.000 nieuwe patiënten met huidkanker bij”, vertelt Kees-Peter. “De bekendste vorm is het basaalcelcarcinoom. Daar ga je niet snel dood aan, maar dat zit vaak in het gelaat en de behandeling laat littekens achter en dat wil je natuurlijk niet.”

Weren, kleren, smeren
Daarom is het belangrijk om je huid goed te verzorgen en te beschermen. Maar hoe doe je dat? Het motto van het Huidfonds is weren, kleren, smeren: “Maak gebruik van zonnewering en ga niet in de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Trek bedekkende kleding aan, een zonnehoed en een goede zonnebril. En bescherm de onbedekte huid met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 met uv-A-filter.” Voor kinderen is dat extra belangrijk. “De kinderhuid is natuurlijk veel kwetsbaarder. Geef kinderen daarom een UV-werend zwemshirt, want als ze eenmaal in het zwembad zitten, zijn ze er moeilijk uit te krijgen.”

Check de zonkracht
Ga je naar buiten, dan is het belangrijk om te weten of de zonkracht schadelijk is. “Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. Veel weer-app’s geven hier informatie over. Wanneer moet je je beschermen? Bij zonkracht 3 of hoger. Dat is in Nederland tussen april en september. Ook als het bewolkt is.”

‘Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland’

Extra tip: niet te lang douchen

Dermatoloog Kees-Peter: “Over het algemeen kun je stellen dat de gemiddelde Nederlander zich veel te veel wast. Al dat wassen droogt de huid enorm uit. Een droge huid veroorzaakt nogal eens jeuk en door krabben kan eczeem ontstaan. Dus is het beter om minder vaak, minder heet en zonder zeep te douchen.”

Meer weten over het voorkomen van huidkanker? Ga naar voorkomhuidkanker.nl van het Nationaal Huidfonds of Klik hier.

Gerelateerde artikelen