Ben je zwanger? Dan ben je waarschijnlijk dolgelukkig. Helaas is kinderen krijgen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst één op de zes stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Moeders voor Moeders zet zich voor hen in door urine in te zamelen van zwangere vrouwen. In deze urine zit namelijk het hormoon hCG dat gebruikt wordt als grondstof voor het maken van natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen.
Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen API in Oss en zamelt al sinds 1931 urine in van pril zwangere vrouwen. In deze urine zit het hCG hormoon dat wordt gebruikt voor het maken van natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen. Als zwangere vrouw kun je dus andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. “Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden vanaf het moment dat ze weten dat ze in verwachting zijn tot en met de elfde week”, vertelt Bianca Roodenburg, fieldmanager bij Moeders voor Moeders. “Ze kunnen vanaf de zesde tot en met de zestiende week van hun zwangerschap urine doneren.”
“Álle urine die Moeders voor Moeders inzamelt gaat naar onze fabriek in Boxtel. Hier wordt het hCG- hormoon uit de urine gefilterd en verwerkt tot grondstof. Deze grondstof gaat vervolgens naar andere farmaceutische bedrijven die er vruchtbaarheidsmedicijnen van maken welke uitsluitend bestemd zijn voor menselijk gebruik.
Vruchtbaarheidsmedicatie
De vruchtbaarheidsmedicijnen die van het hCG worden gemaakt bevorderen de eisprong. “Er is ook een synthetische variant, maar niet iedereen reageert hier goed op. Voor sommigen werkt het niet, anderen hebben last van bijwerkingen. Als er alleen synthetische medicatie beschikbaar is, zal de kinderwens van een groep wensouders dus niet in vervulling kunnen gaan.”
Het is dus heel belangrijk dat Moeders voor Moeders de grondstof voor dit natuurlijke medicijn blijft inzamelen. “Als wij dit niet zouden doen, zou dat leiden tot een tekort aan vruchtbaarheidsmedicijnen. Daar zouden stellen met een onvervulde kinderwens dan de dupe van zijn.Iets wat ik vreselijk zou vinden voor al die wensouders.”
Vruchtbaarheidsproblemen
In Nederland kampt één op de zes stellen met vruchtbaarheidsproblemen of ongewenste kinderloosheid. “We kennen – of we het nu weten of niet – allemaal wel iemand die hiermee te maken heeft in onze familie, vrienden- of kennissenkring. En dan weet je dat dit veel verdriet met zich meebrengt.”
Bianca heeft als fieldmanager zelf geen contact met de zwangere vrouwen die urine geven of de vrouwen die zwanger zijn geworden na een vruchtbaarheidstraject, maar ze heeft wel regelmatig contact met ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken. “Daar hoor ik hoeveel vreugde het brengt als het na een lang traject uiteindelijk tóch lukt. Zelf heb ik 2,5 jaar een kinderwens gehad voordat ik zwanger raakte. Dat valt reuze mee vergeleken met sommige stellen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.”
Het geluk dat jij draagt kun je delen en plassen moet je toch’
Vruchtbaarheidsbehandeling
Een vruchtbaarheidstraject zorgt vaak voor onzekerheid en spanning. “Ik ervaarde zelf twijfel, angst en stress. Ik kreeg een miskraam, dat blijft me altijd bij. Maar als het uiteindelijk toch lukt, dan is dat geweldig. Dat geluk is eigenlijk niet te beschrijven.”
Op dit moment ontvangt Moeders voor Moeders niet genoeg urine. “We hebben jaarlijks een miljoen liter urine nodig en 30.000 deelneemsters. Daar zitten we momenteel ver onder. Dit betekent dat we niet voldoende hCG kunnen produceren en niet aan alle vraag kunnen voldoen. Het is dus noodzakelijk dat pril zwangere vrouwen hun urine doneren, want het hele proces is afhankelijk van het aantal deelneemsters.”
Aanmelden
Ben je zwanger en wil je andere vrouwen helpen hun kinderwens in vervulling te laten gaan? Dan kun je je eenvoudig aanmelden via de website www.moedersvoormoeders.nl. “Nadat je je hebben aangemeld, wordt er contact met je opgenomen. Er volgt een intakegesprek waarin wordt uitgelegd wat voor organisatie Moeders voor Moeders precies is, wat we doen en hoe het doneren van je urine precies werkt. Als deelneemster krijg je twee kratjes met acht flessen en een opvangkan voor je urine thuisbezorgd. Daarnaast ontvang je een welkomstpakket met onder andere informatie over je deelname en een leuk cadeautje voor je toekomstige kindje. Wekelijks kunnen de kratten met flessen in of om het huis worden klaargezet. Een vervoersbedrijf haalt de kratjes vervolgens op en wisselt deze om voor nieuwe. In de zestiende week van de zwangerschap lever je je laatste kratjes in en stopt je deelname automatisch”.
Je doet minimaal vijf en maximaal tien weken mee. “Hoe meer urine vrouwen inleveren, hoe beter het is. Maar het moet wel leuk blijven, dus denk er vooral niet te moeilijk over. De deelneemsters zijn vaak nog niet zo lang zwanger. Discretie is heel belangrijk, weten we bij Moeders voor Moeders. Sommige vrouwen denken dat ze thuis moeten blijven voor het opvangen van hun urine, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook hoor ik weleens terug dat mensen denken dat ze de flessen mee moeten nemen naar hun werk, maar we snappen dat er situaties zijn waarin de opvang van urine niet handig is. Vang gewoon thuis zoveel mogelijk op. Elke druppel is een waardevolle bijdrage”.
Door mee te doen met Moeders voor Moeders kunnen zwangere vrouwen op deze manier een lang gekoesterde kinderwens van iemand anders in vervulling laten gaan. Bianca sluit af: “Het geluk dat jij draagt kun je delen en plassen moet je toch.”
Over Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is al meer dan negentig jaar supporter van vrouwen met een kinderwens. Als onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen API. zamelen we urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden natuurlijke medicijnen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Voor de productie van natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen gebaseerd op urinair hCG is veel urine nodig. Moeders voor Moeders is dringend op zoek naar pril zwangere vrouwen die hun urine willen doneren. Álle urine die Moeders voor Moeders inzamelt, is bestemd voor het vervaardigen van natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen.