Het is lastig om de juiste anticonceptie te kiezen. En als je eenmaal gekozen hebt, kan het zijn dat die methode in een latere fase niet meer passend is. Volgens gynaecoloog en directeur van Ellesie, Els van Doorn, is het daarom zaak om de voors en tegens tegen elkaar te blijven afwegen.
Veel jonge vrouwen beginnen met de pil. “Dat is een goede manier om je cyclus te reguleren”, vertelt Els. “Maar dan moet je wel de discipline hebben om elke dag rond hetzelfde tijdstip een pilletje te nemen.” En dat is niet voor iedereen weggelegd. Neem nou degenen die dankzij hun werk
in de zorg of horeca onregelmatige werktijden hebben.
Verschillende methodes
Vrouwen kunnen kiezen voor de pil die ze dagelijks moeten slikken, de prikpil die drie maanden geldig is, het anticonceptiestaafje dat voor drie jaar geplaatst wordt, de anticonceptiering die je zelf voor drie weken inbrengt, de anticonceptiepleister (drie per cyclus) en het spiraaltje dat zo’n vijf tot zes jaar kan blijven zitten, afhankelijk van het product. Ook kan er gekozen worden voor sterilisatie.
Huisarts
Alles heeft zijn voor- en nadelen. Iedere persoon is anders en wat werkte in de eerste jaren van je vruchtbaarheid, hoeft een aantal jaren later niet meer dé manier te zijn.
Niet alleen je omgeving verandert, ook je lichaam en je wensen. En ben je op zoek naar een middel om niet zwanger te worden of een manier om je cyclus te reguleren? “Ik kan niet zo zeggen welke methode voor welke soort vrouw het meest geschikt is. Dat is heel persoonlijk. Praat daarom met je huisarts. Start je weer met anticonceptie na je zwangerschap, dan is de verloskundige de aangewezen persoon om mee te praten. Soms kun je ook bij een gynaecoloog terecht.”
Doe onderzoek
Els benadrukt dat het goed is om niet op de automatische piloot door te gaan met het middel dat je ooit hebt gekozen. “Onderzoek samen met je zorgverlener of jouw anticonceptie nog steeds de juiste is. Veel vrouwen denken er niet voldoende over na, maar met de juiste anticonceptie kun je jouw levenskwaliteit verbeteren en je je gelukkiger voelen .”
Het kan zijn dat je ooit een keuze hebt gemaakt die nu niet meer bij je past. Evalueer regelmatig. Doe de test op anticonceptie.nl en/of neem contact op met je huisarts.
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door Organon (NL-NON-110024). De meningen in dit interview zijn de weerspiegeling van de onafhankelijke mening van de auteur en niet beïnvloed door Organon.