Van appelsap tot groentehap: met slimme eetgewoonten begin je vroeg!

Het maken van bewuste voedingskeuzes begint op jonge leeftijd. Door kinderen te betrekken bij het kiezen voor gezonde voeding, leg je de basis voor een leven vol energie en vitaliteit.

Gezond eten begint al vroeg, en het aanleren van gezonde eetgewoonten op jonge leeftijd heeft veel voordelen, zoals een lager risico op hoge bloeddruk en overgewicht.

Marije Verwijs,

expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum: “Sommige mensen zijn zich bijvoorbeeld niet bewust van de hoeveelheid suiker in zogenaamd gezonde tussendoortjes zoals mueslirepen en granenbars. Onze  suikerklontjesposter laat duidelijk zien hoeveel suiker er in ogenschijnlijk ‘gezonde’ keuzes kan zitten. Zo worden producten als havermelk vaak gepromoot als gezond alternatief, terwijl ook daar vaak veel toegevoegde suikers inzitten.

Waarom vinden we zoet zo lekker?

De voorkeur voor zoet is aangeboren; moedermelk is al zoet en ons lichaam herkent dit als energiebron. Daarom is het belangrijk om jong te beginnen met gezonde voeding, zoals groentehapjes zonder toegevoegd zout of suiker. Vermijd het belonen van gezond eten met ongezonde traktaties, zoals “Als je je groenten opeet, krijg je een toetje.” Dit wekt de indruk dat gezond eten niet lekker is, en maakt ongezond eten juist aantrekkelijker. Laat kinderen in de supermarkt kiezen wat voor groenten ze willen eten. En geef als tussendoortje bijvoorbeeld twee gezonde opties, zoals komkommer of snacktomaatjes. Een vast eetpatroon helpt ook: bijvoorbeeld om dagelijks om drie uur fruit te geven en alleen op speciale gelegenheden, zoals een verjaardag, een stukje taart. Zo voorkom je dat je kind de hele dag om snoep vraagt en maak je duidelijke afspraken zonder alles te verbieden. En wil je een gezonde en leuke lunchtrommel voor je kind? Het Voedingscentrum heeft de webpagina “Jammie broodtrommels”, vol tips voor lekker en gezond eten op school.”

Kleur en variatie maken gezond eten leuk!

Lees ook