Plantaardig eten: gezond, goedkoop en goed voor de planeet

by Sven Kok

Vaker plantaardig eten is goed voor je gezondheid, portemonnee en de planeet. En als je het goed doet, boet je niks in op smaak, vertelt voedselexpert Martine van Haperen van ProVeg.

“Als je vaker plantaardig gaat eten dan de gemiddelde Nederlander dan heb je een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker zoals darmkanker”, zegt Martine. “Ook is het goed voor de stoelgang, omdat je meer vezels binnenkrijgt.”

Vleesvervangers
Uit onderzoek van ProVeg, een stichting die de overgang naar een plantaardig voedselsysteem wil versnellen, blijkt dat vleesvervangers in bijna alle gevallen gezonder zijn dan de vergelijkbare vleesproducten. “Vegaworst is gezonder dan vleesworst en vegetarische spekjes zijn beter dan echte spekjes. Alleen kipfilet scoort over het algemeen minder goed dan vegetarische kip. Maar dat kan er ook mee te maken hebben dat rauwe kipfilet nog niet gezouten en gekruid is, terwijl plantaardige kipstukjes al door de fabrikant op smaak gebracht zijn.” Daarnaast zijn vleesvervangers vaak goedkoper. “Door de huidige inflatie stijgt de prijs van dierlijke producten sneller dan die van plantaardige producten.” En is het duurzamer. “Door vaker plantaardig te eten wordt land, water en CO2 bespaart. Ook helpt het bij het instant houden van een goede biodiversiteit.”

‘Vegaworst is gezonder dan vleesworst en vegetarische spekjes zijn beter dan echte spekjes’

Zo doe je dat

Maar waar moet je beginnen? “Vaak is het een kwestie van uitproberen”, legt Martine uit. “Het stellen van een doel maakt het makkelijker om je eraan te houden. Maak de komende tijd bijvoorbeeld je ontbijtjes plantaardig of begin met één of twee plantaardige avondmaaltijden in de week.” Bovendien is het makkelijker om dierlijke producten te vervangen dan je misschien in eerste instantie zou denken. “De meeste mensen vinden havermelk lekker - misschien zelfs lekkerder dan koemelk – en het kan prima in een cappuccino. Vegetarisch gehakt is lekker in lasagne of pastasaus, en omdat het onderdeel is van een gerecht merk je niet echt dat het plantaardig is. En wist je dat er hartstikke lekkere vegan mayonaises zijn?” Ze besluit: “Leg de lat niet te hoog. Iedere keer dat je plantaardig in plaats van dierlijk eet, is mooi meegenomen.”

Gerelateerde artikelen