Het is belangrijk om groenten te eten, zowel voor jou als voor je kinderen. Door voldoende en gevarieerde groenten te eten, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Eet je veel groenten en fruit, dan heb je een hogere weerstand en een lager risico op onder meer een hartziekte, een beroerte en darmkanker.
Variëren
Het is niet aan te raden om je te beperken tot alleen wortels, tomaten en champignons. Juist de variatie en verschillende combinaties zijn goed voor de gezondheid. Wissel dus veel af en probeer eens andere groenten dan je gewend bent. Wat dacht je van artisjok, alfalfa en venkel? Zo krijg je verschillende vitaminen, mineralen en vezels binnen.
Het blijkt in de praktijk best lastig om genoeg groenten te eten. Volgens het Voedingscentrum eten we gemiddeld 153 gram groente per dag. Volwassenen eten gemiddeld 167 gram groente, kinderen zo’n 100 gram.
Het blijkt in de praktijk best lastig om genoeg groenten te eten
Groentemuffins
Dat kan beter! Maar hoe pak je dat aan? Kies ervoor om niet alleen ’s avonds bij het avondeten groente te eten, maar de porties te verdelen over de dag. Voeg komkommer en tomaat toe aan je boterham met humus, neem rauwkost mee als tussendoortje en zet naast de warme avondmaaltijd ook een salade op tafel. Groentesapjes zijn lekker, maar het is beter om groenten te eten dan om ze te drinken.
Daarnaast zijn er ontzettend veel lekkere tussendoortjes met groenten: rooster kikkererwten, maak groentechips of bak groentemuffins. Bereid een smaakvolle groentepasta, vervang de pizzabodem van deeg eens door een van bloemkool en eet als toetje een keer chocolademousse op basis van avocado. Het internet staat vol met gezonde recepten die ook nog eens hartstikke lekker zijn. Wedden dat je kinderen niet eens doorhebben dat je ze groente voorschotelt?