Dat advies begint wel gelijk met een disclaimer: maak de paasdagen niet groter dan ze zijn. “Probeer ook te genieten”, benadrukt Van de Ree, bekend van het populaire socialmedia-account @voedingsweetjes. “Door je even te laten gaan bij het paasontbijt, kom je echt niet ineens een heleboel kilo’s aan. Om een kilo aan te komen, moet je zo’n zevenduizend kilocalorieën meer eten dan normaal. Dat gaat je echt niet lukken. Ga ook niet de dag erna wegen, want dan maak je jezelf alleen maar gek. Waarschijnlijk ben je dan zwaarder door al het vocht dat je vasthoudt en niet door nieuwe vetmassa.”
Dan nog een geldtip voordat je boodschappen gaat doen: trap niet in de speciale paasproducten. “Van een plak kaas of een afbakbroodje in de vorm een paashaas: allemaal geldklopperij”, vindt de voedingsdeskundige. “Het is exact hetzelfde als de gewone producten, maar door de vorm betaal je de hoofdprijs.”
Maar goed, dat gezonde eten. Hoe pak je dat aan? “Ik denk dat iedereen wel weet dat die duizend verschillende smaken paaseitjes niet heel goed voor je zijn”, lacht Van de Ree. “Haal ze gewoon, maar doe dat niet al vier weken van tevoren. Dan weet je dat ze Pasen niet gaan halen.”
Qua gezondheid wijst de voedingsdeskundige je ook graag op vruchtensap: “Het klinkt gezond, maar er zit veel suiker in. Dat is ook slecht voor je tanden. Je kan dan beter voor een stuk fruit gaan. Maar goed, van een glas ga je echt niet dood. Net als dat je best een snede paasbrood kan pakken.”
“Qua gezonde spreads kun je denken aan een zelfgemaakte eiersalade met yoghurt, avocadospread en fruitspread in plaats van jam”, tipt Van de Ree. “Je raakt ook sneller en langer vol van eiwitrijke producten. Maar onthoud dat Pasen draait om gezelligheid. Dat mag je best even vieren.”