Weg met dat scherm, alle tijd om te spelen

De zomervakantie betekent voor kinderen een zee aan vrije tijd. Heerlijk! Maar het is helemaal niet gek als je als ouder af en toe worstelt met al die uren zonder vaste tijdsbesteding. Hoe voorkom je dat je kinderen voortdurend achter een scherm zitten?

“Voor veel ouders is het een struggle om daarin een balans te vinden,” erkent Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

Schermtijd en schermgebruik

De gevolgen van te veel schermtijd zijn niet mals. Zo hebben steeds meer kinderen oogklachten, maar kan het ook de motorische ontwikkeling en het slaappatroon verstoren. Er zijn verschillende adviezen voor de maximale schermtijd. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zegt bijvoorbeeld: geen schermtijd voor kinderen tot 2 jaar, en 1 tot 2 uur voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud. “Maar het gaat er ook om dat je je bewust bent van wát je kinderen op zo’n scherm doen,” zegt Donkers. Schermgebruik is minstens zo belangrijk als schermtijd. “Misschien vind je het prima als je kind een middag gamet, maar ben je geen voorstander van een uur scrollen op TikTok.” Om het schermgebruik te beperken, kun je duidelijke afspraken maken. Ook bij jongere kinderen kun je die al duidelijk benoemen. “Zeg bijvoorbeeld: je mag een half uur filmpjes kijken, daarna gaan we iets anders doen. Geef het tien minuten voor de tijd nog eens aan, en laat je kind ook echt afsluiten als de tijd op is.” En dan? Alle tijd voor andere dingen, zeker in de zomer. Lekker naar buiten bijvoorbeeld, of iets creatiefs doen. “Zo help je je kinderen om spelenderwijs van alles te leren.”

Samen spelen verbetert de band die je hebt met je kind

Buitenspelen en knutselen

“Buitenspelen is voor kinderen heel belangrijk. Het ondersteunt de ontwikkeling van de grove motoriek, bevordert samenwerken, leert ze hun plek vinden in een groep en is goed voor de zelfstandigheid,” legt Donkers uit. Vaak hebben kinderen niets nodig om zich buiten te vermaken – iets als verstoppertje spelen kan bijna overal – maar soms is extra stimulans welkom. Een bal, stoepkrijt of springtouw kan veel nieuw spel opleveren. Ook knutselen draagt bij aan de ontwikkeling. “Dat is vooral goed voor de fijnere motoriek,” legt Donkers uit. “Maar het stimuleert ook het creatief denken en de verbeeldingskracht.” Heb je tijd? Speel of knutsel gezellig samen met je kind, daar heb je ook als gezin baat bij. “Het verbetert de onderlinge relatie,, is een manier om te ontspannen én versterkt de sociale vaardigheden.” Oftewel: een win-win-win.

Net als jij

Een laatste tip: geef zelf het goede voorbeeld. “Wil je niet dat kinderen een scherm gebruiken tijdens het eten, beantwoord dan zelf ook niet nog even een mailtje als je aan tafel zit. Kinderen leren meer van wat jij voordoet dan wat je vertelt.”

Lees ook