Elke dag komen in Nederland gemiddeld 200 kinderen op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van een ongeval, dat is één kind per zes minuten. Mieke Cotterink is expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL en vertelt hoe je dit kunt voorkomen.
Meestal zit een ongeluk in een klein hoekje: een val van een commode, een brandwond door een omgevallen kop thee of vergiftiging door het sabbelen op een vaatwastablet. “Enerzijds wil je je kinderen beschermen, anderzijds is het belangrijk dat ze zich goed ontwikkelen en zelfredzaam worden. Je wil ze sterker maken, door ze met risico’s te leren omgaan, waardoor ze zelfvertrouwen opbouwen”, legt Mieke uit. “Het is constant zoeken naar een goede balans tussen beschermen en versterken.”
Laat je niet verrassen!
Is je kind tussen de nul en drie jaar oud? Dan ligt de nadruk vooral op beschermen. “De meeste ouders hebben bleekmiddel hoog weggezet, maar vaatwastabletten staan vaak, ondanks dat ze giftig zijn, gewoon naast de vaatwasser. Ook knoopcelbatterijen liggen vaak binnen handbereik, maar als kinderen die doorslikken brandt dat – met een beetje pech – een gat in de slokdarm.” Ben jij ook wel eens verrast door wat je kind opeens al kon? Veel ouders onderschatten wat hun kind al kan. “Zeker in het eerste jaar ontwikkelt je kind heel snel en komt een volgende mijlpaal vaak onverwachts. Je denkt dat de kleine nog niet kan omrollen en dat je wel even snel een luier kunt pakken. Zul je net zien dat je baby juist dan voor het eerst omrolt en van de commode valt. Deze mijlpalen in de ontwikkeling zijn de momenten waarop het vaak misgaat. Belangrijk dus dat je je hier bewust van bent. Herken de signalen van wanneer er een nieuwe fase aanbreekt. Dat kan met onze online Mijlpalen-check.” Daarnaast denken veel ouders dat ze hun kinderen op jonge leeftijd al iets kunnen leren. “Maar kinderen van twee snappen nog niet dat thee heet is en dat ze daar niet aan mogen komen. Helemaal niet als de situatie net iets anders is dan thuis, bijvoorbeeld doordat ze bij opa en oma zijn.”
‘Geef je kind de ruimte tijdens het spelen. Dat maakt het sterker en zelfverzekerder.’
Laat je kind zelf ontdekken
Heb je een wat ouder kind? Geef het dan de ruimte om zelf te ontdekken. “Doe eens een stapje terug en laat je kind lekker stoeien, klimmen en rennen. En ja, daar komt wel eens een bult of schram bij kijken. Maar dat is helemaal niet erg, want daar leert je kind juist van. Zo groeit het zelfvertrouwen en neemt de kans op ongelukken af.”