Van sushibowl tot stoofpotlasagne Rens Kroes pleit voor bewustwording

Rens Kroes – de koningin van de healthy recepten – is haar hele leven al bezig met gezonde voeding. “Het hoorde er gewoon bij”. Aan Topic Talks vertelt ze over haar liefde voor eten.

Jij hebt de gezonde levensstijl met de paplepel ingegoten gekregen. Hoe was dat vroeger?

“We aten biologisch, voornamelijk uit de tuin. Mijn oom had een biologische supermarkt. Daar ging mijn moeder één keer in de week boodschappen doen. Mijn moeder investeerde veel geld in eten. Daar werd nooit op bezuinigd. We aten veel verse groenten. Dat hoorde er voor mij gewoon bij. Het was vanzelfsprekend.”

Wat wil jij jouw volgers en de lezers van je kookboeken meegeven?

“Mijn ouders en grootouders stonden bewust in het leven. Bewustwording is de basis. Toen de magnetron kwam, moest alles ineens snel. Er was geen tijd meer om te koken. De verbinding was weg. Mensen moeten weer gaan koken en stilstaan bij wat ze maken. Ga de keuken in, snijd je eigen groente, weet wat je klaarmaakt. Als je dat met aandacht doet, ga je bewuster in het leven staan.”

“Ga de keuken in, snijd je eigen groente, weet wat je klaarmaakt”

Je bracht onlangs het boek So Simple uit met makkelijke en gezonde powerfoodgerechten voor elke dag. Wat voor kookboek is dit?

“Het is een boek met 88 recepten voor lunch en diner en eventueel ook voor het ontbijt. Mijn dochter zou de dag bijvoorbeeld het liefst beginnen met soep. Het is een toegankelijk boek. De ingrediënten kun je gewoon krijgen bij de supermarkt. Je kunt de recepten eventueel makkelijk aanpassen. Staat er boekweit of gierst, maar heb je een pak rijst in de kast staan? Dan kun je gewoon rijst gebruiken.”

 

Wat is je favoriete recept uit dit kookboek?

“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van mijn bui en van het seizoen. Ik ben gek op soepen, dahl’s en pasta’s, maar in de zomer hou ik vooral van salades. De romige orzo met zeekraal is echt heel lekker, maar ik vind alles met orzo yummie. Heb je geen zeekraal? Dan kun je dit vervangen door spinazie.”

Lees ook