Niet meer van deze tijd: jaarlijks worden er een half miljoen proefdieren gebruikt

by Sven Kok

Muizen, katten, konijnen, honden, apen: wereldwijd zijn ontzettend veel dieren verplicht hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Een keuze hebben deze proefdieren niet. Een mooie toekomst is ook niet voor ze weggelegd.

Dierproeven hebben tot belangrijke doorbraken geleid. Deze successen hebben bijgedragen aan een aanzienlijke verlenging van de levensduur en verbetering van de kwaliteit van leven voor veel mensen.

Gebruik van proefdieren
Jaarlijks worden er nog steeds een half miljoen proefdieren gebruikt, maar dit onderzoek kan ook gedaan worden zonder gebruik te maken van proefdieren.  “Wij geloven in een toekomst zonder dierproeven”, schrijft Stichting Proefdiervrij. “Elke dag werken we met hart en ziel aan het dichterbij brengen van dit ideaal. We financieren baanbrekend onderzoek en informeren publiek, wetenschappers en studenten over proefdiervrije innovatie. We werken samen met wetenschap, overheid en bedrijfsleven en vervullen hierbij een voortrekkersrol.”

Uitkomsten niet accuraat
Dat is belangrijk, want de uitkomsten van dierproeven zijn niet alleen vaak wreed en ontnemen dieren een waardig leven, de uitkomsten van de dierproeven zijn niet altijd nauwkeurig, omdat de testen worden gedaan op dieren en niet op mensen. Het is bovendien niet meer nodig, stelt PETA: “Bedrijven hebben nieuwe, humane testmethoden ontwikkeld om te garanderen dat hun producten geen mensen of dieren schaden.”

‘Bedrijven hebben nieuwe, humane testmethoden ontwikkeld om te garanderen dat hun producten geen mensen of dieren schaden’

Proefdiervrije alternatieven

Wereldwijd wordt gewerkt aan het verminderen van dierproeven door te werken aan proefdiervrije alternatieven die én dierenleed besparen én wetenschappelijk gezien betere resultaten geven. Steeds meer wetenschappers, beleidsmakers en bedrijven delen inmiddels de visie dat dit belangrijk is. Hoe meer stemmen zich laten horen voor dieren in onderzoek, hoe groter hun kans wordt op een beter leven. Laat daarom je stem horen op Wereldproefdierendag op 24 april. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle proefdieren die hun leven slijten in een lab en proeven ondergaan.

Gerelateerde artikelen