Neurowetenschapper Erik Scherder roept op: ‘Laat die kinderen uit hun stoeltjes komen’

by Sven Kok

Kinderen spelen steeds minder buiten en dat is zonde, want het is juist zo ontzettend goed voor de hersenontwikkeling en algemene gezondheid, zegt neurowetenschapper Erik Scherder. Haal kinderen daarom achter hun scherm vandaan en laat ze klimmen, klauteren, huttenbouwen en touwtjespringen.

De cijfers liegen er niet om: in Nederland heeft 21 procent van de kinderen weinig tijd om buiten te spelen, meldt Jantje Beton. En er zijn 300.000 kinderen tussen de zes en twaalf jaar die nooit buiten spelen. En dat terwijl het zo belangrijk is “Haal die kinderen uit hun stoeltjes vandaan”, zegt Erik Scherder. “Op school en op de meeste BSO’s zitten ze en thuis ploffen ze met hun iPad op de bank.”

Cognitieve reserve

Zelf speelde hij, toen zijn kinderen nog jong waren, vrolijk mee. “Ik klom samen met ze in de klimrekken.” Dat is leuk en werkt stimulerend. “Het is explorerend gedrag. Als kinderen buiten spelen, bouwen ze een cognitieve reserve op. Het is nooit hetzelfde: vandaag gaan ze touwtjespringen, morgen voetballen en overmorgen hinkelen. Ook het weer verschilt elke dag: de ene keer is het warm, de andere keer is het koud.”

‘Als kinderen samen buiten spelen, bouwen ze een cognitieve reservere op’

Lichamelijke problemen

Natuurlijk is er de kans dat ze struikelen, vallen en ruzie krijgen, maar het weegt volgens Scherder niet op tegen de voordelen. Kinderen hebben plezier met elkaar en de kans op lichamelijke problemen op de langere termijn wordt kleiner. “Als kinderen te veel zitten, verhoogt de kans op aandoeningen, zoals suikerziekte, overgewicht en hart- en vaatziekten.”

Beweging op school

De neurowetenschapper gunt ieder kind daarom een jeugd met veel sport en spel. “Bewegen moet voor ieder kind een normaal onderdeel van het leven zijn. Heb je een half uur over? Ga dan niet samen achter een scherm zitten, maar ga naar de speeltuin. En het zou mooi zijn als kunst, cultuur en beweging weer een vast onderdeel van het curriculum op school worden. Als kinderen het thuis niet meekrijgen, dat ze het dan wel op school aangeboden krijgen.”

Gerelateerde artikelen