Algemeen Aangeboden door Wakker Dier

Alles wat je wilt weten over de eiwithype (en waarom je er niet in moet trappen)

‘High protein’, ‘rijk aan eiwitten’: veel supermarktproducten beloven ware eiwitbommetjes te zijn. Dat wekt de indruk dat je er weleens op mag letten of je wel voldoende eiwitten binnenkrijgt en die producten nodig hebt om een tekort te voorkomen.

Nergens voor nodig

Volgens het Voedingscentrum hebben de meeste volwassenen dagelijks 0,83 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht. Slechts in bepaalde gevallen heb je behoefte aan meer. Het gros krijgt er met een normaal voedingspatroon voldoende van binnen en heeft dus niets aan met extra eiwitten verrijkte producten. En als je sport dan? Ook niet, tenzij je dat wel héél intensief doet. Goed om te weten: eet je te veel eiwitten, dan kan je lichaam die opslaan als extra vet, waardoor je zwaarder wordt. Voor veel mensen die speciaal eiwitrijke producten kopen is dat nou nét niet de bedoeling.

Meer plantaardig

Nederlanders halen nu zo’n 40 procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen, zoals groenten, noten, tofu en peulvruchten. De Gezondheidsraad wil dat verhogen naar 60 procent. Dat is beter voor de gezondheid van de meeste mensen: veel rood vlees en met name bewerkt vlees eten wordt bijvoorbeeld gelinkt aan diabetes type 2 en kanker. Ook kan het de milieu-impact van voeding met een kwart verlagen én zorgt het ervoor dat er minder dierlijke producten nodig zijn en dus minder dierenleed.

Eiwitmarketing

Waar doe jij je boodschappen? Juist. Alle grote supermarkten hebben zich verbonden aan de doelstelling van Wakker Dier om minder dierlijke en méér plantaardige eiwitten te verkopen. Toch verkopen de grootgrutters bij lange na nog niet de 60 procent aan plantaardige eiwitten die de Gezondheidsraad adviseert. Ze moedigen de verkoop van zuivel zelfs aan door eiwitmarketing, met labels als ‘rijk aan eiwit’ en ‘high protein’, schappen vol eiwitrijke producten en folders waarin die extra aandacht krijgen. Best gek toch, als je weet dat ze meestal juist zijn verrijkt met dierlijke eiwitten? En supermarkten er óók voor kunnen kiezen plantaardige eiwitten vaker te promoten?

Trap er niet in

Ook gek: uit onderzoek van Wakker dier blijkt dat die als ‘eiwitrijk’ aangeprezen producten gemiddeld 24 procent duurder zijn dan vergelijkbare producten zónder eiwitmarketing. Dat maakt de eiwithype niet alleen nutteloos voor je gezondheid, maar ook slecht voor je portemonnee. Trap er niet in. Door vlees, zuivel en kaas vaker te vervangen door gezonde plantaardige alternatieven volgens de Schijf van Vijf doe je jezelf, het milieu én de dieren een plezier (en houd je meteen geld over voor dingen die er wél toe doen).

De meeste mensen hebben helemaal geen extra eiwitten nodig

Lees ook