Goed voorbereid op vakantie: zo pak je dat aan

Of je nu wat dagjes naar het strand in Nederland gaat of een lange autorit gaat maken naar Italië of Spanje met de kinderen: een ongeluk zit in een klein hoekje als je op pad gaat.. Eerste Hulp-instructeur Ramón van het Rode Kruis weet raad.

Je verbranden aan de barbecue, een kwallenbeet oplopen, oververhit raken in de zon of lelijk vallen tijdens een wandeling: het zijn dingen waar je waarschijnlijk liever niet bij stilstaat, maar die wel kunnen gebeuren in de zomer. Eerste Hulp-instructeur Ramón van het Rode Kruis weet: voorkomen is beter dan genezen.

Dat begint bijvoorbeeld al bij het inladen van de auto. “Ook al wordt het warm weer, leg een paraplu in de auto,” zo begint hij. “Ik heb ooit met pech langs de weg gestaan in de hitte, dan is het fijn dat je zelf schaduw kan creëren. Neem daarnaast ook altijd je jas mee, voor als het toch afkoelt, net als een deken. Zorg er ook voor dat je voldoende water in de auto hebt, waarmee je zo’n één à twee uur kunt overbruggen.”

“Check van tevoren ook het reisadvies van het land waar je heengaat en sla het betreffende noodnummer op,” tipt Ramón. “Natuurlijk moet je ook een verbandtrommel mee, waar je pleisters, verband, hechtstrips en een verbandschaar in hebt. Dan kan je altijd iets van eerste hulp verlenen. Zorg er ook voor dat je iets tegen insectenbeten hebt, zetpillen en eventuele allergiemedicatie. In de gratis EHBO-app van het Rode Kruis kan je altijd adviezen opzoeken, mocht er niet zo snel een dokter in de buurt zijn.”

In de gratis EHBO-app van het Rode Kruis kan je altijd adviezen opzoeken, mocht er niet zo snel een dokter in de buurt zijn

Zelf heeft de Eerste Hulp-instructeur ook nog talloze adviezen voor op vakantie. Ga je naar het strand? Kijk dan welke waarschuwingsvlag er hangt en houd je kind goed in de gaten. Geprikt door een kwal? Dompel de plek in heet water en maak het water zo heet als het slachtoffer aankan. De hele dag in de zon? Schaf een uv-pakje aan voor je kind, dat scheelt smeren.

“En belangrijk: als er iets is gebeurd, probeer je kind dan niet met paniek te benaderen,” besluit Ramón. “Dan raakt je kind nog meer in paniek. En bel bij twijfel het noodnummer. Die loodsen je er sowieso doorheen.”

Lees ook