WonenAdvertorial

Mandy ging van het gas af: ‘Het was in één dag geregeld’

by Sven Kok

Mandy van Veen koopt in 2020 een appartement in een monumentaal pand in Amsterdam. Ze besluit door te pakken en van het gas af te gaan. Al ziet ze daar wel tegenop, niet wetende wat er mogelijk is, hoelang het gaat duren en hoeveel het kost. Maar dat blijkt allemaal enorm mee te vallen.

“Het appartement dat ik heb gekocht is gebouwd in de jaren vijftig”, vertelt Mandy. “Ik wilde van het gas af, maar vroeg me af of dat wel kon, zowel praktisch als financieel.”

Van het gas af

Mandy heeft geen idee wat de regels zijn, wat er mogelijk is en wat dat gaat kosten. “Via via kwam ik bij Thuisbaas terecht. Thuisbaas heeft al meer dan tien jaar ervaring in het verduurzamen van huizen: van woonboerderijen en rijtjeshuizen tot appartementen.” Er komt een energieadviseur bij haar langs die haar adviseert. “We hebben verschillende gesprekken gehad over wat ik wilde en wat er kon. Ik was heel blij met de uitkomst. Het voldeed aan mijn wensen, was duurzaam en ook qua kosten was het goed te doen.”

Een warmtepomp valt af, omdat ze in een appartement woont. “Het binnendeel daarvan neemt veel ruimte in en het buitendeel mag van de Vereniging van Eigenaren (VVE) vaak niet op het balkon. Als verwarming gebruik ik nu infraroodpanelen, die aan het plafond zitten. Voor warm water heb ik een elektrische boiler op de plaats van het expansievat. Dat scheelt ruimte, die ik in mijn Amsterdamse appartement goed kan gebruiken. Ik kook op inductie en heb zonnepanelen. Isoleren bleek niet nodig, omdat ik dubbelglas heb.”

Goede begeleiding

Het is snel geregeld. “Natuurlijk waren er de voorgesprekken, maar daarna was het in één dag geregeld.” Dat is een aangename verrassing. “In mijn hoofd had ik er een monsterproject van gemaakt. Ik had geen idee wat er mogelijk was. Daardoor zag ik al vrij snel veel beren op de weg. Maar het is me alles meegevallen. Ik ben goed begeleid. De angsten die ik had vielen weg. Financieel vond ik het ook heel erg meevallen. Je gaat dingen tegen elkaar afstrepen. Het vastrecht voor gas en de gaskosten vallen bijvoorbeeld weg.”

Wil jij ook van het gas af? “Neem dan contact op met Thuisbaas. Het is belangrijk dat je met iemand in gesprek gaat die verstand van zaken heeft. Als je wil verduurzamen zijn er altijd mogelijkheden. Van het gas af kán, is betaalbaar en bijna voor iedereen te doen zonder dat je maandlasten omhooggaan.”

‘Van het gas af kán, is betaalbaar en bijna voor iedereen te doen zonder dat je maandlasten omhooggaan’

Wil jij ook duurzaam wonen zonder aardgas? Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde artikelen