Klaar voor een smart home? Voorkom problemen en neem de juiste voorzorgsmaatregelen

We kunnen ons dagelijks leven makkelijker, efficiënter en comfortabeler maken door van ons huis een smart home te maken. Je bedient de apparaten op afstand op een smartphone of door hardop opdrachten uit te spreken tegen een spraakassistent. Toch is dit niet geheel zonder risico’s, waarschuwt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

In de supermarkt de inhoud van je koelkast bekijken om te zien of je melk op voorraad hebt, de verwarming alvast aanzetten nog voordat je thuis bent en je woning verduurzamen door slimme radiatorknoppen, een slimme thermostaat en slimme stekkers aan te schaffen. De mogelijkheden voor het slimmer maken van je huis zijn eindeloos. Ga je hiermee aan de slag? Doe dit dan niet achteloos, want het is niet zonder risico”s.

Mogelijke risico”s

“Lang niet alle apparaten zijn goed beveiligd. Met name bij goedkopere merken zien we dat er op veiligheidsgebied nog wel eens het een en ander aan schort,” vertelt Babs. “Als de beveiliging niet op orde is, kun je gehackt worden. Als een apparaat onnodig veel gegevens verzamelt, bestaat de kans dat die in verkeerde handen komen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Criminelen zouden toegang tot je mail kunnen krijgen en misschien zelfs identiteitsfraude kunnen plegen. Een ander risico is dat een apparaat niet meer doet wat het moet doen als de smartfunctie niet meer werkt.”

”Als een apparaat onno- dig veel gegevens verza- melt, bestaat de kans dat die in verkeerde handen komen”

Daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de smart devices die je aanschaft. "Wat verzamelt een apparaat voor gegevens en hoe worden die gebruikt?" Daarnaast is het essentieel om je apparaten regelmatig te updaten. "Updates zijn belangrijk voor het goed functioneren van het apparaat en om eventuele beveiligingsrisico"s tegen te gaan of lekken te dichten."

Consumentenbond

Ten slotte adviseert Babs: "Duurder betekent lang niet altijd dat een product beter is, maar bij smart apparatuur geldt dat over het algemeen - niet in alle gevallen uiteraard - wel. Goedkoop betekent meestal dat je troep in huis haalt." Op de website van de Consumentenbond vind je tests waarin je ziet hoe verschillende slimme apparaten werken, hoe veilig ze zijn en hoe het met het updatebeleid zit.

Lees ook