Kennis is macht: zo word jij financieel onafhankelijk

by Sven Kok

ELFIN heeft een duidelijke missie: vrouwen helpen grip te krijgen op geld en financieel onafhankelijk worden. Dat is belangrijk, meent oprichtster Puck Landewé, want 40 procent van de vrouwen is dat niet. Terwijl vrouwen langer leven dan mannen én lang niet alle stellen bij elkaar blijven.

“In Nederland is 40 procent van de vrouwen financieel afhankelijk. En van de groep die volgens de norm wel onafhankelijk is, verdient een groot deel het minimumloon. Maar dat is niet veel als je weet dat de levensverwachting voor mannen 79,7 is en voor vrouwen 83,1. Daarnaast gaat 40 procent van de stellen uit elkaar. Als je financieel afhankelijk bent van je partner heb je een probleem als je uit elkaar gaat.”

ELFIN

Puck hoopt met ELFIN deze problemen een stapje voor te kunnen zijn. “Als je genoeg geld hebt, hoef je niet in een situatie te blijven hangen die je ongelukkig maakt. Met voldoende geld kunnen vrouwen keuzes maken vanuit hun hart. Bovendien geloven wij dat de hele maatschappij daarvan profiteert.”

Grip op geld

Maar waar moet je beginnen als je de grip op geld kwijt bent geraakt of überhaupt nooit hebt gehad? “Het begint bij kennis. Het onderwerp geld is eng en complex. Veel mensen steken daarom hun kop in het zand. Zorg dat je inzicht krijgt in je financiën: hoeveel verdien je, hoeveel staat er op je spaarrekening, hoeveel geef je uit en waaraan, hoe is jouw pensioen geregeld? Met inzicht komt zelfvertrouwen.”

 

Met voldoende geld kunnen vrouwen keuzes maken vanuit hun hart

 

Financieel netwerk

Daarnaast is een netwerk belangrijk, zo vertelt ze. “Mannen kunnen op het gebied van geld vaker terugvallen op andere mensen dan vrouwen. Bij hen heerst er een minder groot taboe op het onderwerp. Vrouwen kennen lang niet altijd iemand die ze kan helpen of adviseren. Daarnaast schamen ze zich vaak als ze niet begrijpen hoe het zit. En een bank of verzekeringsadviseur inschakelen, voelt niet altijd goed. Omring je daarom met mensen die je van informatie kunnen voorzien en schaam je niet.”

Maak geld belangrijk

Daarnaast is het zaak om geld belangrijk te maken. “Mensen zeggen te vaak dat ze geld niet belangrijk vinden. Dat het hen niet interesseert. Maar negen van de tien dingen kosten geld. En zo lang jij je hypotheek, huur en boodschappen met geld betaalt is geld belangrijk. Als je geld belangrijk maakt, maak je je toekomst belangrijk.”

Gerelateerde artikelen