Proefdieren worden nog altijd ingezet om onderzoek te doen naar de mens. Om de veiligheid van menstruatieproducten te testen, worden giftige stoffen in tampons en siliconen in menstruatiecups getest op dieren zoals konijnen en ratten. Dat zijn pijnlijke en stressvolle proeven.
Dieren hoeven niet blootgesteld te worden aan deze stoffen. Er zijn namelijk proefdiervrije onderzoeksmodellen die het stokje over kunnen nemen. In het laboratorium kunnen bijvoorbeeld gekweekte vaginale slijmvliezen op basis van menselijke cellen gemaakt worden. Hierop kan óók getest worden of stoffen in menstruatieproducten de vagina irriteren. Testen met gekweekte vaginale slijmvliezen is niet alleen diervriendelijker, maar ook effectiever. Menselijke vaginale weefsels vertegenwoordigen onze intieme zone namelijk veel beter dan de vagina van een konijn, rat of welk ander dier dan ook dat ooit kan doen. De onderzoeksresultaten zijn dan ook veel beter te vertalen naar mensen. Een win-winsituatie.
Maar, er zijn ook al dingen die jij nu kunt doen om dit dierenleed te voorkomen. Zo kun je menstruatieproducten kopen van fabrikanten die ervoor kiezen om hun assortiment diervriendelijk te produceren. Een actueel overzicht van deze proefdiervrije voorlopers vind je op de website van PETA.
Menselijke vaginale weefsels vertegenwoordigen onze intieme zone veel beter dan de vagina van een dier
Daarnaast kunnen we toekomstige proefdieren voorkomen door ons nu al in te zetten voor veelbelovende proefdiervrije onderzoeksmodellen. Modellen als the body-on-a-chip kan op basis van menselijke cellen verschillende organen aan elkaar koppelen. Hierdoor wordt het menselijke lichaam goed nagebootst, zónder dierenleed. We moeten alles op alles zetten om deze modellen de norm te maken. Want een proefdiervrije wetenschap is beter voor dier én mens.