Minder zout, meer smaak: Zo maak je gezondere keuzes voor het hele gezin

Een snufje hier, een beetje daar zonder erover na te denken strooien we zout over ons eten. Maar wist je dat we gemiddeld veel meer zout binnenkrijgen dan goed voor ons is?

Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Tijd dus om te minderen. Maar hoe doe je dat zonder in te leveren op smaak? Tara Eikenaar van het Voedingscentrum, deelt haar tips om gezonder te eten zonder je gezin te laten klagen over flauw eten. Het meeste zout dat we binnenkrijgen, komt niet uit de zoutpot op tafel. “Ongeveer 80% zit al verstopt in producten zoals kant-en-klare maaltijden, sauzen en soepen, en bijvoorbeeld in brood en kaas,” legt Tara uit. ‘Slechts 20% strooien we er zelf overheen.” Dat betekent dat je met een paar slimme aanpassingen al een groot verschil kunt maken. “Een makkelijke stap is om vaker zelf te koken in plaats van pakjes en zakjes te gebruiken. En als je toch iets kant-en-klaars koopt, loont het om even de etiketten te checken en de variant met het minste zout te kiezen.”

Minder zout

Voor kinderen is het extra belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen. “Hun nieren kunnen een hoge zoutinname nog niet goed verwerken,” vertelt Tara. “Bovendien wennen ze daarmee aan een zoute smaak. Het advies is daarom om geen extra zout toe te voegen aan het eten van je baby of kind. Maar hoe zorg je ervoor dat het eten wél lekker blijft? “Gebruik meer kruiden en specerijen. Knoflook, citroenrasp of verse kruidenzoals peterselie en basilicum geven veel smaak zonder dat je zout nodig hebt.”

De waarheid over ‘gezond zout’

Vaak wordt gedacht dat alternatieve zoutsoorten zoals Himalayazout of Keltisch zout beter zijn. “Dat is een misverstand,” zegt Tara. “Ze bevatten soms net iets meer mineralen dan gewoon zout, maar die hoeveelheid is zo klein dat je er heel veel van zou moeten eten om er echt iets aan te hebben. En dan krijg je alsnog te veel zout binnen.” Het beste advies? “Zout blijft zout. Minderen is altijd gezonder.” Wil je met je gezin gezonder eten zonder concessies te doen aan smaak? Begin dan met kleine stapjes: zelf koken, kruiden gebruiken en etiketten lezen. Je kunt kruidenmixen zelf maken, of kopen zonder zout. Zo zet je een grote stap naar een gezondere levensstijl – zonder dat iemand het mist.

Lees ook