“Zorg dat je kinderen worden gevaccineerd tegen HPV en doe mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker”, zegt Gemma Kenter. Ze zit in het bestuur van patiëntenorganisatie Olijf en is gepensioneerd gynaecoloog- oncoloog. “Dat zijn dé twee manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen.”
Ze legt uit: “Baarmoederhalskanker is één van de weinige vormen van kanker die gepaard gaat met een voorstadium. Er kunnen onrustige cellen gevonden worden in de baarmoederhals. Als je daar niks
aan doet, kunnen ze kwaadaardig worden. De afwijkende cellen kunnen met een simpele behandeling worden weggehaald. Daarmee voorkom je kanker. Zit het al in de beginnende fase, dan is de behandeling waarschijnlijk nog niet zo ingrijpend als in een later stadium.”
Jessica Dieters (41), vrijwilliger bij Olijf, werd vorig jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek.
“Ik bleek onrustige cellen te hebben”, vertelt ze. “Ik kreeg een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een biopt. De onrustige cellen werden weggehaald. Ik heb er geen moment bij stilgestaan dat ik daarna nog slecht nieuws zou krijgen.” Maar een week later wordt ze gebeld. “Het was foute boel. Ik had baarmoederhalskanker. De
artsen moesten onderzoeken of er uitzaaiingen waren en hoe groot de tumor was. Het was een heftige tijd. Mijn emoties gingen alle kanten op. Uiteindelijk bleek de tumor tussen de drie en vier centimeter groot te zijn.