Kerst zonder stress én zonder vlees

De feestdagen staan voor gezelligheid, samenzijn en ... stress in de keuken. Want hoe kook je iets bijzonders voor een tafel vol eters zónder vlees, maar zonder in te leveren op smaak en stijl? Sterrenchef Ron Blaauw heeft het antwoord: eenvoud en luxe ingrediënten.

Nog heel even en dan is het weer die mooiste tijd van het jaar. De kerstboom staat al, de plannen wie waar Kerstmis viert zijn gemaakt en cadeaus voor onze naasten ingeslagen. Maar wat komt er dit jaar eigenlijk op tafel om het een vrolijke kerst te maken voor iedereen, ook de niet-vleeseters?

Volgens sterrenchef Ron Blaauw, bekend van Ron Gastrobar, moeten we daar niet te lang over na denken. Sterker nog: we maken het onszelf volgens hem tijdens kerst vaak veel te moeilijk. “We kopen een lastig kookboek, proberen gerechten die we daarvoor nog nooit gemaakt hebben, en raken daardoor halverwege totaal in de stress. Terwijl je ook gewoon iets simpels kunt maken dat net zo geweldig smaakt.” Zijn gouden tip: hou het dit jaar gewoon lekker binnen je comfortzone.

Een klassieke stamppot met een twist, bijvoorbeeld. “Een mooie aardappelstamppot met goede groenten en een zachte boter is hartstikke feestelijk, als je het goed op smaakbrengt. Denk aan truffel, parmezaan, een beetje nootmuskaat.” Wie iets meer spektakel op tafel wil, hoeft volgens Ron niet meteen een hele kalkoen te braden. “Een hele bloemkool in roomboter, knoflook en kruiden geroosterd in de oven, dat is fantastisch. Het ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk en smaakt rijk. Giet er aan tafel nog wat bruine boter met citroen over en je hebt een gerecht dat iedereen onthoudt. Ook lekker voor de mensen die geen vlees eten.”

Liever een simpele, goedgemaakte maaltijd dan een ambitieus gerecht dat mislukt

Vega op niveau

Voor wie wel van dat klassieke ‘vleesgevoel’ op tafel houdt, zijn de smaakvolle luxe vleesvervangers tegenwoordig een perfecte uitkomst. “Ik ben groot fan van merken als Redefine Meat. Daar werk ik graag mee”, vertelt Ron. “Die vega biefstuk heeft echt structuur, bite en volle smaak. Daar kun je met kerst gerust een mooi stuk van bakken met een rodewijnsaus en geroosterde groenten. Het is perfect als alternatief voor vlees. Het is ook nog eens makkelijk te bereiden. En het staat mooi op tafel.” Maar wat Ron het allerbelangrijkst vindt: laat de druk los. “Kerst draait niet om perfectie, maar om gezelligheid met je geliefden. Zet de wijn koud, steek de kaarsen aan, maak het gezellig in huis en kook met plezier. Je hebt liever een simpele, goedgemaakte maaltijd dan een ambitieus gerecht dat compleet mislukt.”

Lees ook