Nog heel even en dan is het weer die mooiste tijd van het jaar. De kerstboom staat al, de plannen wie waar Kerstmis viert zijn gemaakt en cadeaus voor onze naasten ingeslagen. Maar wat komt er dit jaar eigenlijk op tafel om het een vrolijke kerst te maken voor iedereen, ook de niet-vleeseters?
Volgens sterrenchef Ron Blaauw, bekend van Ron Gastrobar, moeten we daar niet te lang over na denken. Sterker nog: we maken het onszelf volgens hem tijdens kerst vaak veel te moeilijk. “We kopen een lastig kookboek, proberen gerechten die we daarvoor nog nooit gemaakt hebben, en raken daardoor halverwege totaal in de stress. Terwijl je ook gewoon iets simpels kunt maken dat net zo geweldig smaakt.” Zijn gouden tip: hou het dit jaar gewoon lekker binnen je comfortzone.
Een klassieke stamppot met een twist, bijvoorbeeld. “Een mooie aardappelstamppot met goede groenten en een zachte boter is hartstikke feestelijk, als je het goed op smaakbrengt. Denk aan truffel, parmezaan, een beetje nootmuskaat.” Wie iets meer spektakel op tafel wil, hoeft volgens Ron niet meteen een hele kalkoen te braden. “Een hele bloemkool in roomboter, knoflook en kruiden geroosterd in de oven, dat is fantastisch. Het ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk en smaakt rijk. Giet er aan tafel nog wat bruine boter met citroen over en je hebt een gerecht dat iedereen onthoudt. Ook lekker voor de mensen die geen vlees eten.”


