Meesterkok en Meester Patissier Rudolph van Veen is dol op de feestdagen. Hij vindt het heerlijk om zijn familie in de watten te leggen en ze een traditioneel kerstmaal voor te zetten. En van kerststress is geen sprake in huize Van Veen.
Hoe bereid je stressvrij een kerstdiner?
“Stel dat je een hoofdgerecht maakt met bijvoorbeeld hertenfilet of biefstuk. Veel mensen maken daar dan een sausje bij, gebakken aardappeltjes en warme groenten. Voordat je het weet heb je vijf pannetjes op het fornuis staan. Onoverzichtelijk als je ook een huis vol visite hebt en al wijn hebt gedronken.
Zelf zorg ik ervoor dat ik me slechts op één handeling hoef te concentreren. Al het andere zet ik al klaar. Dus als ik voor biefstuk kies, dan maak ik de saus ’s middags. Die bewaar ik in een thermosfles die ik nooit gebruik voor koffie. Omspoelen met kokend water, saus erin, dop erop. De saus blijft vervolgens acht uur warm.
De aardappels doe ik in de oven. Is het eerder klaar? Dan zet ik de oven op negentig graden en hoef ik er niet meer naar om te kijken. Daarnaast kun je kiezen voor een luxe salade waar alleen op het laatst de dressing nog maar overheen hoeft. Stoofpeertjes kun je koud serveren of van tevoren gewoon even in de magnetron doen.
Verder vind ik het handig om de verschillende onderdelen in schalen op tafel te zetten. Als je de borden mooi opmaakt, is het vaak al koud als je het hebt klaargezet.”
Het is belangrijk om je te realiseren dat je gasten voor jou komen, niet voor het eten.
Heb je tips voor mensen die wel last hebben van kerststress en niet weten wat ze op tafel moeten zetten? “Je kunt kiezen voor een progressive dinner party. Dan neemt iedereen een gang mee. Dat haalt de druk weg. Als jij dit etentje organiseert, is het wel handig dat je zelf het hoofdgerecht maakt. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je gasten voor jou komen, niet voor het eten. Zelf ga ik liever bij mensen eten die relaxt zijn, een wijntje inschenken en muziekje opzetten dan bij een stresskip die niet aanspreekbaar is.
Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Bereid iets dat je al eerder hebt gemaakt. Als jij een goede citroenpudding kunt maken, lekker doen. Haal chocoladehulstblaadjes bij de bakker. Als het maar lekker is. Het moet niet voelen als een examen. En voor de mensen die niet van koken houden: kies voor catering. Er zijn veel zelfstandige koks en grote bedrijven die prachtige menu’s kunnen aanleveren en dan ben je van alle stress verlost.”