Een broodje zalm, zelfgemaakte sushi of een maaltijdsalade. Dat maak je natuurlijk het liefst met duurzame vis. Dan ben je niet alleen bezig met je eigen gezondheid, maar draag je ook bij aan het behoud van onze planeet. Maar waar moet je precies op letten?
We vragen het aan het internationaal erkende en meest onafhankelijke viskeurmerk wereldwijd: Aquaculture Stewardship Council (ASC).
De verpakking
Het is allereerst belangrijk om goed naar de verpakking te kijken. Zie je een groen of blauw keurmerk? Dan zit je goed! “Weet wat je koopt, weet wat je eet en maak deze keus bewust”, vertelt Ilse van Sommeren. “Gelukkig hoef je je in Nederland in de supermarkt geen zorgen te maken. Bijna alle vis is gecertificeerd én je kunt het makkelijk zien aan het groene ASC- of blauwe MSC-keurmerk.” MSC is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij, ASC een keurmerk voor kweekvis. “Meer dan de helft van de wereldwijde visconsumptie komt uit kweek.” Maar niet alle kweekvis is gelijk. Daarom is het essentieel om te kiezen voor vis die op een verantwoorde manier wordt gekweekt. “Toen ik daarachter kwam, was het belang van een keurmerk mij meteen duidelijk. Als je vis eet, wil je wel zeker weten je een goede keus maakt.”
Eerlijke omstandigheden
De non-profitorganisatie stelt strenge eisen aan verantwoorde kweekmethoden en visvoerproductie, maar ook aan zaken als de impact op het milieu, het beschermen van biodiversiteit, het tegengaan van ontbossing, eerlijke arbeidsomstandigheden en de sociale leefomgeving. Daarnaast erkent ASC de cruciale rol die deze sector speelt in het leveren van gezonde proteïne voor de steeds groeiende wereldbevolking. Zie je het groene keurmerk van ASC? Dan weet je dat je goede vis in handen hebt, die je met een gerust hart in je winkelmandje kunt gooien. Door te kiezen voor vis met dit keurmerk draag je bij aan een duurzame toekomst. “Ik geloof in groots dromen en kleine stapjes daarnaar toe te zetten. Dat zie ik bij ASC’s missie ook terug. ASC wil de volledige kweekindustrie door de hele keten duurzaam en verantwoord maken. Daarbij blijven we continu onze standaarden optimaliseren en kijken naar hoe alles nóg duurzamer, sociaal verantwoorder en beter voor mens en dier kan worden.”
ASC-keurmerk
Door te kiezen voor vis met het ASC-keurmerk maak je niet alleen een gezonde keuze voor jezelf, maar draag je ook bij aan een mooiere wereld. Samen streven we naar een duurzame toekomst voor ons allemaal. Wereldwijd kunnen consumenten al in meer dan 100 landen genieten van de producten met het keurmerk.
‘Als je vis eet, wil je wel zeker weten je een goede keus maakt’