Vaatchirurg Marina van Engeland over spataderen: ‘Vrouwen moeten voor zichzelf opkomen’

by Sven Kok

Het zijn lang niet alleen mensen op leeftijd die spataderen hebben: 10 procent van de vrouwen in de twintig en 25 procent van de vrouwen rond de veertig hebben ze. En lang niet iedereen met klachten gaat naar de dokter.

“Zo’n vijf op de 1000 vrouwen met spataderen gaat naar de huisarts”, aldus Marina van Engeland, vaatchirurg bij Bergman Clinics. Spataderen zijn verwijde aderen die op het been zichtbaar zijn. Ze kunnen klachten veroorzaken als jeuk, kramp en pijn. De oorzaak? “Er is een relatie met zwangerschappen. Ook overgewicht, lang staan en lang met gebogen benen zitten, heeft invloed. Maar het grootste gedeelte is erfelijk.”

Klachten

“Veel vrouwen doen er niks mee, terwijl ze er wel last van hebben. Ik zie veel mensen met klachten waarvan ik denk: oei, was toch eerder gekomen. Als er eenmaal sprake is van verkleuringen van de huid is het niet helemaal meer weg te werken.”

Daarom raadt ze aan om bij klachten een expert in te schakelen. “Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Je gaat er niet dood aan’. Dat klopt, maar als je klachten hebt, is dat reden genoeg om er wat mee te doen. De behandeling kan tegenwoordig vaak met laser (EVLT-behandeling) en is daardoor minder ingrijpend dan vroeger. Dus heb je last van spataderen, maak een afspraak met je huisarts, laat je doorverwijzen voor een duplexonderzoek (dat is een echografisch onderzoek). Luister naar het behandelvoorstel en dan kun je daarna kiezen wat je er wel of niet mee doet.”

Voor jezelf opkomen

Hoe de vrouwen in de praktijk bij Marina op de spataderen reageren, is heel verschillend. “Sommige vrouwen hebben enorm blauwe benen, maar trekken gewoon een rok aan. Ik vind het mooi als ze dat durven. Andere vrouwen zeggen: ‘Ik ga echt niet met blote benen naar buiten’, terwijl je bijna niets ziet. Bij sommigen ziet het er echt niet mooi uit, dat beperkt je toch. Zeker aan het begin van de zomer, als je nog witte benen hebt. Hoe bruiner je benen zijn, hoe minder het opvalt.”

Daarnaast wordt er nog te vaak gedacht dat spataderen alleen cosmetische klachten kunnen veroorzaken. “Ik had laatst een jonge vrouw in mijn praktijk. Volgens haar huisarts had ze alleen cosmetische klachten. Uit het duplexonderzoek en consult bleek dat de vrouw wel degelijk lichamelijke afwijkingen en klachten te hebben. Dat wordt niet altijd onderkend. Vrouwen mogen meer voor zichzelf opkomen: als je klachten hebt, benoem dat bij de huisarts en vraag om een verwijzing. Gezond en mooi gaan namelijk vaak goed samen.”

Meer informatie over spataderen? Kijk op www.bergmanclinics.nl/huid-vaten/spataderbehandelingen 

Gerelateerde artikelen