AlgemeenAdvertorial

Digitale vaardigheden voor succesvol management

by Sven Kok

Digitale innovaties en AI veranderen de wereld in recordtempo, daarom is het essentieel voor managers om op de hoogte te blijven. Jovana Karanovic, assistent professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus University, leidt ons door dit snel evoluerende landschap.

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het bijhouden van de ontwikkelingen in digitale innovaties en kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen belangrijk, maar zelfs cruciaal geworden. Deze vooruitgang transformeert niet alleen onze manier van leven, werken en communiceren, maar opent ook een wereld van mogelijkheden voor ondernemers om digitale innovaties in te zetten en zo hun bedrijven naar nieuwe hoogten te tillen. Aan het woord is Jovana Karanovic, assistent professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Als oprichter van de Reshaping Work Foundation, staat zij aan de frontlinie van onderzoek naar digitale innovaties en AI. Haar recente publicatie in het MIT Sloan Management Review benadrukt het belang van het bijblijven met deze ontwikkelingen: “Mijn focus ligt op het onderzoeken van de strategie en governance van platforms zoals Uber en Airbnb, en ik leg speciale nadruk op het menselijke aspect van deze platforms, met name op het gebied van strategie en governance en regelgeving. Mijn doel is om te benadrukken hoe cruciaal het is voor professionals om op de hoogte te blijven van digitale informatie, vooral in sectoren die steeds meer worden beïnvloed door platformeconomieën.

Slimme platformstrategie

Neem bijvoorbeeld IKEA, een iconisch voorbeeld van een bedrijf dat slim gebruik heeft gemaakt van digitale innovaties en platformstrategieën om zijn diensten te verbeteren en nieuwe marktkansen te benutten. Jarenlang stond IKEA bekend om zijn doordachte meubelontwerpen en betaalbare prijzen, maar klanten waren minder enthousiast over het monteren van de meubels. Het in elkaar zetten van IKEA-meubels was vaak een tijdrovende klus die frustratie kon veroorzaken bij de klanten. Om deze uitdaging aan te pakken en de klanttevredenheid te verbeteren, nam IKEA de stap om TaskRabbit, een Amerikaanse startup voor klusjesmannen, over te nemen. TaskRabbit, vergelijkbaar met Workspot, stelt individuen in staat om klussen en taken uit te besteden aan professionele klusjesmannen die beschikbaar zijn via het online platform. Door TaskRabbit te integreren in zijn bedrijfsmodel, stelt IKEA klanten in staat om professionele hulp in te schakelen bij het monteren van hun meubels, waardoor de algehele winkelervaring wordt verbeterd en klanten meer tevreden zijn. Deze strategische zet van IKEA is een perfect voorbeeld van hoe traditionele bedrijven kunnen profiteren van digitale innovaties en platformstrategieën om hun diensten te verbeteren en nieuwe marktkansen te benutten. Door gebruik te maken van digitale platforms kunnen bedrijven hun klanten een breder scala aan diensten aanbieden, de operationele efficiëntie verbeteren en nieuwe inkomstenstromen genereren.

Nieuwe marktkansen

Maar niet alleen grote bedrijven kunnen profiteren van digitale innovaties; ook kleine en middelgrote ondernemingen kunnen hun voordeel doen met de juiste digitale strategieën. Neem bijvoorbeeld een lokale bakkerij die haar omzet ziet dalen door de opkomst van online supermarkten. Door een online bestel- en bezorgplatform te implementeren, kan de bakkerij nieuwe klanten bereiken en haar omzet verhogen. Door slim gebruik te maken van digitale technologieën kunnen bedrijven hun marktbereik vergroten, hun operationele efficiëntie verbeteren en hun concurrentievermogen versterken.

Digitale economie van de toekomst

Als internationaal erkende business school streeft RSM naar het bieden van topkwaliteit onderwijs. Bij RSM leren we studenten en professionals van over de hele wereld hoe zij een ​​belangrijke rol kunnen (blijven) spelen in de digitale economie van de toekomst. RSM staat bekend als dé business school voor senior leiderschapsontwikkeling programma’s, met een uitstekende reputatie en een voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding. RSM biedt expertise op het gebied van leiderschap, management, economie, financiën, ondernemerschap en internationale zaken, met een campus die bekend staat om zijn uitstekende faciliteiten en hoogwaardig onderwijs. Platforms zoals Uber en Airbnb veranderen de spelregels voor bedrijven wereldwijd. Het beheersen van digitale strategieën is daarom essentieel voor elke professional. Deze platforms hebben de weg vrijgemaakt voor revolutionaire bedrijfsmodellen, bieden ongekende marktkansen en introduceren tegelijkertijd uitdagende obstakels voor ondernemers. De platformeconomie is daarom niet langer een optie maar een noodzaak in het moderne zakendoen. Met onze geavanceerde programma’s en expertise kunnen managers vol vertrouwen de digitale toekomst tegemoet treden en lucratieve veranderingen teweegbrengen.

Ontdek zelf ook de prominente programma's van RSM: de Global Executive MBA, een 21 maanden durend parttime programma, een intensieve cursus van 16 dagen met 5 modules en een impact project. In de leiderschapsprogramma;s van RSM ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt om mensen te motiveren, coachen en beoordelen, zodat ze achter jouw doelen en strategieën staan en actie kunnen ondernemen. Klik hier of ga naar www.rsm.nl/leiderschap voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen