AlgemeenAdvertorial

De sociale vakantieweken van het Leger des Heils: voor iedereen de mogelijkheid om op vakantie te gaan

by Sven Kok

Ontspannen, tot jezelf komen en plezier maken. Voor de meesten is het vanzelfsprekend om minstens één keer per jaar op vakantie te gaan, maar niet voor iedereen is dit een mogelijkheid. Sommigen hebben niet de financiële middelen om weg te gaan. Voor hen organiseert het Leger des Heils de sociale vakantieweken.

Zo’n dertig keer per jaar heerst er bij 50|50 Hotel & Congrescentrum Belmont in Ede een uitgelaten sfeer. In dit prachtige hotel midden in de bossen arriveert dan een groep mensen die aan hun vakantie begint. Sommigen ontmoeten elkaar voor het eerst, anderen zijn al vaker mee geweest en begroeten eerder gemaakte vrienden.

Sociale vakantieweken
“Hier komen mensen die ons vertellen dat ze al jaren niet meer of nog nooit op vakantie zijn geweest. Maar het is ook een weerzien van mensen die al twee of drie jaar meegaan en de weg kennen”, vertelt Gert Kraaijveld, landelijk coördinator sociale vakanties. Alex van Zoeren, directeur van 50|50 Hotel & Congrescentrum Belmont, vult aan: “Het zijn mensen met een smalle beurs. Zij leven niet altijd in de meest plezierige omstandigheden en zijn soms eenzaam. Het helpt als ze een weekje kunnen ontspannen. Hier kunnen ze hun zorgen vergeten en contact maken met anderen.”

All inclusive
Kitty* reisde afgelopen mei voor de derde keer af naar Ede voor een gezinsvakantie met haar vier kinderen. “Dat bevalt heel goed”, vertelt ze opgewekt. “Ik probeer in de zomer altijd een paar dagen met mijn kinderen weg te gaan, maar daar moet ik echt voor sparen. Voor extraatjes, zoals een dagje pretpark, is dan geen geld meer. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat mijn kinderen ook over dit soort dingen kunnen meepraten op school.” Tijdens de sociale vakantieweek is er een volledig verzorgd, maar vrijblijvend programma. Het is all inclusive: ’s ochtends en ’s middags is er een lopend buffet en ’s avonds een diner. “We zijn een dag naar Avonturenpark Hellendoorn geweest en een middag naar het zwembad in Ede.” Achter het hotel liggen verschillende sportvelden. “Daar worden allerlei spelletjes georganiseerd: voetbal, midgetgolf, volleybal. Maar we hebben ook geknutseld en in het winkeltje van het Leger des Heils mocht ik gratis vijf kledingstukken uitzoeken, dat is ook altijd een feestje.” Kitty is dankbaar dat ze al meerdere keren de mogelijkheid kreeg om er op deze manier met haar kinderen tussenuit te gaan. “Eén van mijn kinderen is verstandelijk beperkt, één is autistisch; daar heeft het Leger des Heils ervaring mee. Tijdens de vakantieweken zijn er best veel kinderen met een labeltje. We zijn gezinnen die veel hebben meegemaakt en hebben dus kinderen die veel hebben meegemaakt, maar waar veel anderen ons links laten liggen vanwege onze problematiek, reikt het Leger des Heils een hand naar ons uit.”

‘Eén van mijn kinderen is verstandelijk beperkt, één is autistisch; daar heeft het Leger des Heils ervaring mee’

Donateurs en vrijwilligers gezocht

Jaarlijks vieren zo’n 1.600 mensen vakantie dankzij het Leger des Heils. Naast gezinsvakanties, organiseert het ook vakanties voor volwassenen, vrouwen en (Oekraïense) kinderen en tieners. “Dat kost serieus geld”, zegt Alex. De kosten zijn gemiddeld zo’n 1.200 euro per persoon. “Eten, drinken, overnachten, uitstapjes. De gezinnen gaan met een bus naar een pretpark.” Het huren van een bus met chauffeur kost al snel 1.000 á 1.500 euro en in het geval van een volwassen vakantie moet er ook steevast een invalide bus mee. Gert: “Die is nog een paar honderd euro duurder.”

Donateurs en vrijwilligers zijn daarom onmisbaar én hard nodig: mensen die medicijnen willen uitdelen, activiteiten willen begeleiden en mee willen naar een pretpark of museum. Die begeleiding is nodig, want niet iedereen weet hoe ‘ie vakantie moet vieren. “De mensen die bij ons komen zijn het niet gewend en vinden het moeilijk. Het is hier overdadig: ze slapen soms voor het eerst in hun leven in een hotel, laden hun bord vol bij het buffet. Sommigen pakken drie eieren, terwijl ze dat niet op kunnen. Ze mogen zoveel nemen als ze willen, maar wij zeggen: doe het stap voor stap. Ook gebeurt het weleens dat ze de tv of muziek te hard aanzetten of zich niet aan de inlooptijden van het diner houden. Of kinderen bouwen een fort op het terras. Dat kan niet, want er zijn hier ook andere gasten. Ouders hebben dat inzicht niet altijd.” Juist daarom zou het fijn zijn als ook mensen met een pedagogische achtergrond zich aanmelden als vrijwilliger. “Geen must, maar wel een pluspunt.” Maar benadrukt hij: “Je bent er niet als hulpverlener, maar als vakantiegids. Tijdens de sociale vakantieweken vieren we vakantie en maken we mooie herinneringen.”

Word jij vrijwilliger?

Het Leger des Heils organiseert zo’n dertig keer per jaar een sociale vakantieweek en daar zijn heel veel vrijwilligers voor nodig. De organisatie is daarom altijd op zoek naar extra mensen die hun steentje willen bijdragen. Dat kan door geld of spullen te doneren. “Daarover kan je contact met ons opnemen.” Of door je aan te melden als begeleider. “We zijn op zoek naar vrijwilligers die het hart op de juiste plek hebben en iets willen betekenen voor een ander”, zegt Gert Kraaijveld, landelijk coördinator sociale vakanties. Jong, oud, met een expertise in de hulpverlening of pedagogiek of niet: iedereen is welkom, zolang je maar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Alle vrijwilligers krijgen voor aanvang van de vakantieweek een trainingsdag aangeboden waarin ze worden voorbereid op wat er komen gaat. “Wij hebben alles in huis.” Zo zijn er meerdere sportvelden, plekken om een kampvuur te stoken en is er een podium waar een bonte avond, voorstelling of filmavond plaats kan vinden. “We hebben alleen extra mensen nodig die de boel in goede banen leiden.”

*Deze naam is vanwege privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bij de redactie bekend.

Draag jij bij aan een onvergetelijke vakantie?

Stuur dan een mail naar secretariaat.vakantieweken@legerdesheils.nl. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent en eventueel in welke weken je beschikbaar bent.

Wil je de vakantieweken financieel ondersteunen? Dat kan via deze QR code.

Gerelateerde artikelen