AdvertorialAdvertorial

Kusje erop? Opgroeien gaat met vallen en opstaan

by Sven Kok

Kinderen vallen regelmatig. Dat gaat soms gepaard met een traan, soms krabbelen ze gewoon weer op. Niet gek, want vallen en weer opstaan hoort bij het opgroeien. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun motoriek.

Voor kinderen is de wereld één groot avontuur. Hun ontwikkeling gaat gepaard met rennen, springen, spelen en stoeien. Dat gaat letterlijk niet altijd zonder slag of stoot. Ze struikelen over stenen, botsen tegen bomen en komen soms wat ongelukkig terecht. Denk maar eens aan een dagje speeltuin: niets leuker dan heerlijk ravotten, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje.

 

Vallen en opstaan

Vanaf hun eerste levensjaar maken kinderen veel motorische mijlpalen door. Ze ontwikkelen zowel hun grove als fijne motoriek. Onder de grove motoriek verstaan we bijvoorbeeld kruipen, lopen, springen, gooien en vangen. Struikelen, vallen of een schram oplopen, hoort bij deze ontwikkeling. Dat begint al op jonge leeftijd. Door tijdens het leren staan of lopen te vallen, leert je baby of peuter namelijk zichzelf op te vangen. Dat is een waardevolle les. Ook op latere leeftijd hoort een schram of valpartij er gewoon bij.

 

Wondjes, plekken, schrammen

Mocht er tijdens de valpartij of botsing een wondje, schram of blauwverkleurde huid ontstaan, is het handig om hier wat aandacht aan te besteden. Is je kind buiten ten val gekomen en is er een wondje of schaafplek ontstaan? Maak deze dan zo goed mogelijk schoon en laat, indien mogelijk, drogen aan de lucht. Heeft je kind zich gestoten? Dan kun je de plek koelen met een icepack of stromend koud water en een verzorgende zalf op de gestoten plek smeren.

 

Dikke knuffel

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en tijdens hun ontdekkingstocht door de wereld komen ze soms ongelukkig terecht. Het is dan ook goed om te weten dat dit niet erg is. Met de juiste zorg, maar bovenal door ze even te troosten met een dikke knuffel en een kus op de zere plek, help je ze vaak alweer op weg. Voor je het door hebt, zijn ze het voorval vergeten en spelen ze er weer vrolijk op los.

 

Arnikind Vallen en stoten gel van VSM Kind is een verzorgende gel met de natuurlijke, actieve bestanddelen Arnica montana (valkruid) en Calendula officinalis (goudsbloem). De gel is speciaal ontwikkeld als eerste hulpmiddel voor kinderen van 0 tot 6 jaar die vallen of zich stoten. Het product verzorgt de blauwverkleurde huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Arnikind is plantaardig en verkrijgbaar bij drogisterijen en online.

Gerelateerde artikelen