AdvertorialAdvertorial

Collageen, steuntje voor de huid

by Sven Kok

Vanaf je 25ste veroudert heel langzaam je huid. Een belangrijke oorzaak is dat je collageen verliest. Dat zorgt voor de stevigheid en structuur van je huid.

Collageen is een belangrijk eiwit in de tweede huidlaag en zorgt ervoor dat je huid stevig glad en soepel is. Als je jong bent produceert je lichaam voldoende collageen aan om je huid jong en gezond te houden. Rond je 25ste verandert dit en neemt je collageen in je huid met één procent per jaar af. Ben je de 40 gepasseerd, dan versnelt die afname. Hoe snel, dat heb je deels zelf in de hand. Roken, alcohol en blootstelling aan de zon hebben extra impact. Een gezond dieet, met vis en oesters, peulvruchten, citrusvruchten en bessen, tomaten en donkere bladgroenten stimuleren de productie van collageen.

 

 

Na je 25ste neemt je collageen in je huid gestaag af

 

Collageen houdt samen met elastine de huid sterk en elastisch. De afname van collageen manifesteert zich in de fijne lijntjes en rimpels die je liever zo lang mogelijk tegenhoudt. Door je altijd goed in te smeren met zonnebrand bescherm je je huid tegen collageenverlies. Daarnaast kun je het verouderingsproces van de huid tegengaan met producten die collageen ondersteunen. Er zijn twee bewezen ingrediënten: retinol en vitamine C. Retinol is een krachtige antioxidant, dat de aanmaak van collageen stimuleert.

Van crèmes en supplementen met collageen wordt betwist dat deze effectief zijn, omdat de collageeneiwitten te groot zijn om de huid (epidermis) of darmwand te passeren. Dit probleem is te omzeilen met retinol-crème en met lotions, drankjes en pillen met gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden. Dit biedt de bouwstenen waarmee het lichaam nieuw collageen kan aanmaken.

Gerelateerde artikelen