Bij barbecueën denk je waarschijnlijk al snel aan hamburgers en worstjes, maar het kán ook anders. Barbecueën zonder vlees en vis vraagt misschien wat meer van je creativiteit, maar is harstikke lekker. En je doet er nog iets goeds mee ook, vertelt Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër.
Binnen tafelen op een mooie zomerse dag: waarom zou je? Sla een voorraadje zomerse ingrediënten in, trommel je gezin, vriendengroep of een stel gezellige buren op, steek de barbecue aan en maak je klaar voor een avondje vegetarisch genieten.
Makkelijk meer groenten
“Geen vlees eten is beter voor het dierenwelzijn, omdat er geen dieren hoeven te worden geslacht voor jouw eten. Maar door minder dierlijke ingrediënten te kiezen, draag je ook bij aan de vermindering van de Co2-uitstoot en dus klimaatverandering. Onze veestapel heeft daar namelijk een grote impact op.” Goed voor jezelf is het ook. “Het is niet per definitie ongezond om vlees te eten, maar wel in de mate waarin we dat nu doen. Minder vlees eten geeft ruimte aan groenten.” En laten de meeste mensen daar nu net te weinig van eten.
Bomvol smaak
Bang dat je vleesetende tafelgasten iets missen? Onzin, zegt Isabel. “Veel mensen denken dat de smaak van een gerecht vooral komt van het vlees, maar meestal is die vooral afkomstig van sauzen, kruiden en specerijen. De typische bite van vlees kun je goed opvangen met plantaardige of vegetarische alternatieven.” Vega(n) burgers, worstjes, filetlapjes en steaks: ze kunnen allemaal prima op de barbecue. Zeker als je ze vooraf lekker marineert of serveert met een smaakvolle saus.
Om je vingers bij af te likken
Barbecuegerechten zonder vleesvervangers vragen misschien iets meer tijd en creativiteit, maar zijn de moeite dubbel en dwars waard. Op dehippevegetarier.nl vind je talloze recepten voor vegetarisch barbecueën. “Besprenkel bijvoorbeeld parten meloen met olijfolie en kruiden en rooster ze op de barbecue, of bereid er gevulde groenten als paprika of courgette op.” Vergeet ook de bijgerechten niet. “Een frisse, zomerse salade met feta en meloen past er heerlijk bij, net als brood met dips en smeersels.”