Zo bescherm je de ogen van je kind tegen bijziendheid

Het gezicht op een paar centimeter van een scherm, knijpen met de ogen. of steeds dichter naar het schoolbord kruipen — signalen dat je kind misschien bijziend is, ook wel myopie genoemd. Gelukkig kun je als ouder veel doen om achteruitgang van het zicht te voorkomen of beperken.

Bijziendheid ontstaat wanneer het oog te lang groeit, waardoor je kind dichtbij scherp ziet, maar veraf niet. Op de korte termijn betekent dat een bril of lenzen. Maar hoe hoger de bijziendheid (ook bekend als min-sterkte), hoe groter het risico op latere leeftijd op oogaandoeningen zoals netvliesloslating of maculadegeneratie.

De kracht van buiten zijn: 20-20-2
Dé manier om bijziendheid af te remmen of te voorkomen? Dat is de 20-20-2-regel, een simpele geheugensteun met groot effect. Na 20 minuten dichtbij kijken (zoals lezen of schermgebruik), 20 seconden in de verte kijken, om de ogen te laten ontspannen en minimaal 2 uur per dag buiten zijn. Buitenlicht stimuleert de aanmaak van dopamine in het netvlies. Dat hormoon helpt de groei van de oogbol te remmen – cruciaal, want een langer oog betekent vaak slechter zicht. Zelfs op een bewolkte dag is buiten zijn effectiever dan binnen bij kunstlicht.

Vroeg herkennen betekent sneller handelen

Wat als je kind al bijziend is?

Dan zijn er behandelingen beschikbaar die de sterktegroei kunnen afremmen. Dit heet myopiemanagement. Denk aan: atropine-oogdruppels, nachtlenzen (orthokeratologie), zachte contactlenzen voor overdag, of speciale brillenglazen zoals ZEISS MyoCare. Deze behandelingen worden voorgeschreven door een orthoptist of optometrist en worden vaak gecombineerd met leefstijladvies voor het beste resultaat. Veel kinderen verbergen zichtproblemen slim. Laat het zicht van je kind dus regelmatig controleren, zeker als er klachten zijn. Want vroeg herkennen betekent sneller handelen — en dat maakt op lange termijn het verschil.

Lees ook