Lifestyle Aangeboden door Leefstijl HUB

LeefstijlHUB: Lekker in je lijf, lekker in je leven

Wie met overgewicht worstelt, wil waarschijnlijk in beweging komen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je dat aan? De professionals van LeefstijlHUB helpen je daar ‒ door middel van leefstijlinterventies ‒ graag bij. Want samen sta je sterk voor een gezonder leven.

Vrouwen van nu staan continu ‘aan’. Carrière, kinderen, relaties, vriendschappen, sporten, gezond eten ‒ het lijkt alsof we bij alles 100% moeten geven. Maar ergens, tussen de drukte van werk, gezin en sociale verplichtingen in, raken veel vrouwen zichzelf kwijt. Het gevolg? Vermoeidheid, stress, slecht slapen en een leefstijl die niet echt bijdraagt aan hun energie en welzijn. En als ze dan iets willen veranderen, voelt het vaak als een alles-of-niets-verhaal: een streng dieet, een intensief sportregime, of supplementen die wonderen beloven.

Kleine, slimme stappen

“Vrouwen die bij ons komen, willen vaak gezond leven, maar lopen vast omdat ze zichzelf op de laatste plaats zetten”, vertelt Dorothé, diëtiste en leefstijlcoach bij LeefstijlHUB. “Ze beginnen vol goede moed, maar na een paar weken komt het leven ertussen: een stressvolle werkweek, een kind dat ziek wordt, een sociale verplichting. Het probleem is niet de wil, maar de aanpak. Je hoeft niet alles in één keer om te gooien om gezond te worden.” LeefstijlHUB pakt het anders aan. “Wij geloven in kleine, slimme stappen die wél vol te houden zijn. Geen crashdiëten of intensieve sportschema’s die je leven overnemen, maar haalbare veranderingen die in jouw drukke schema passen. Denk aan tien minuten extra bewegen per dag, bewust kiezen voor voedzame maaltijden die je wél lekker vindt, en leren luisteren naar je lichaam.” Een gezonde leefstijl gaat verder dan alleen wat je eet of hoeveel je beweegt. Slaap en stress spelen een minstens zo grote rol in hoe je je voelt en hoe makkelijk je gezonde keuzes maakt. “We zien vaak dat vrouwen een patroon van slaapgebrek en stress opbouwen zonder zich echt bewust te zijn van de impact ervan,” legt Meike, programma manager, uit. “Als je moe bent, grijp je eerder naar snelle suikers. Als je gestrest bent, is de kans groter dat je minder beweegt of gezonde keuzes uitstelt.

Daarom kijken we bij LeefstijlHUB naar het totaalplaatje. We helpen je bijvoorbeeld met slaaphygiëne: simpele gewoontes waardoor je beter en dieper slaapt. Denk aan het creëren van een avondroutine, schermtijd verminderen en voeding die je nachtrust ondersteunt. Daarnaast biedt LeefstijlHUB begeleiding bij het omgaan met stress. “Door bewust te werken aan ontspanning – of dat nu ademhalingstechnieken, een avondwandeling of simpelweg tijd voor jezelf is – wordt het makkelijker om op andere vlakken gezondere keuzes te maken.”

Gecombineerde leefstijlinterventie

Een van de grootste valkuilen is het gevoel dat je er alleen voor staat. “Daarom werken we met groepen. Je deelt successen én struikelblokken met anderen die precies begrijpen waar je tegenaan loopt. Geen oordelen, geen perfectie: gewoon samen ontdekken wat werkt. Dat maakt het leuker én effectiever.” “De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele coaching”, legt programma-manager Meike Los uit. “In de groepssessies krijg je motivatie en steun van anderen, maar tijdens de individuele afspraken kan de leefstijlcoach zich helemaal focussen op jouw persoonlijke situatie en doelen. Dit zorgt ervoor dat het traject echt op maat is en je handvatten krijgt die passen bij jouw leven.” Wat LeefstijlHUB verder anders maakt, is dat we niet alleen praten over een gezondere leefstijl, maar je er ook bij helpen. “Onze leefstijlprofessionals zitten bij jou in de wijk," legt Dorothé uit. “Dit betekent dat we niet alleen begeleiding bieden in het aanpassen van je eet- en beweegpatronen, maar je ook helpen om daadwerkelijk de eerste stappen te zetten. We ondersteunen je bij het vinden van laagdrempelige beweegactiviteiten die passen bij jouw tempo en leefstijl.” Dat kan betekenen dat je kennismaakt met een wandelgroep, een gezellige sportschool of juist een yogales om meer rust in je hoofd te krijgen. Dorothé: “Het gaat erom dat je een manier van bewegen vindt die niet als ‘moeten’ voelt, maar die je leuk vindt en dus blijft doen.”

Gedragsverandering

Op dit moment is er veel aandacht voor gewichtsverlagende medicatie: denk aan de Ozempic-spuit. Het kan een effectieve tool zijn, maar alleen als het wordt ingezet met de juiste begeleiding. “We zien dat veel vrouwen medicatie als een ‘quick fix’ zien, maar zonder gedragsverandering is de kans groot dat het gewicht terugkomt zodra je stopt”, legt Meike uit. “Daarom is begeleiding essentieel. Je huisarts kan beoordelen of medicatie geschikt is, maar uiteindelijk moet je leren hoe je gezond eet, beweegt en een leefstijl vindt die bij jou past. Dat is waar ons team van leefstijlprofessionals je graag bij helpt.”

Lees ook