Gezondheid Aangeboden door Cereal

Meten is weten: Zo word je suikerbewuster

Het zal je niets verbazen: we eten te veel suiker met z’n allen. In Europa consumeren we zelfs twee keer zoveel als de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Gelukkig kun je daar gemakkelijk, samen met de producten van Céréal, zelf wat aan doen.

Hoe heerlijk het ook is om regelmatig een flinke hand drop of een lekker koekje te nemen: heel gezond is het niet. Het lijkt onschuldig, maar het dagelijks eten van voeding met te veel suikers kan op termijn gezondheidsproblemen opleveren. ‘Denk aan diabetes type 2, overgewicht, schade aan je tanden, hart- en vaatziekten en darmklachten’, aldus Gwenaële Joubrel, head of nutrition science & regulatory bij Nutrition & Santé, het moederbedrijf achter Céréal. ‘Het is echt een groot en belangrijk probleem voor de volksgezondheid.’

Volgens haar is dit probleem ontstaan doordat mensen zich te weinig bewust zijn van de risico’s van overmatige suikerconsumptie. ‘Er is te weinig algemene kennis over. Het is ook niet alsof je het uit je leven moet bannen, maar een beetje minder zou beter zijn. Maar dan moeten mensen wel weten hoé je dat aanpakt.’

Céréal wil jou graag helpen bij het maken van bewuste keuzes en daarom bundelt het merk de krachten met Sugarscore: een gepersonaliseerde online tool om de maximale hoeveelheid suikers te berekenen die je kan eten per dag, gebaseerd op jouw persoonlijke profiel. Door jouw leeftijd, lengte, gewicht en fysieke activiteit te kennen, berekent de tool jouw energiebehoefte en jouw suikerscore. Krijg je bijvoorbeeld een Sugarscore van 80 gram totale suikers, inclusief 30 gram vrije suikers, dan betekent dat dat je gedurende de dag 30 gram kunt nemen uit toegevoegde suikers zoals tafelsuiker en suikers uit honing en fruitsap. De overgebleven 50 gram haal je uit suikers die van nature al aanwezig zijn, zoals in melk, fruit en groente. Het platform hoopt mensen vooral te inspireren bij het verminderen van de vrije suikers.

Naast het inzicht in je maximale suikerinname, bieden Sugarscore en Céréal tal van nuttige tips en informatie om mensen te helpen hun suikerinname te beheersen. Gwenaële Joubrel: 'Bijvoorbeeld door het geven van inspiratie voor lekkere en gezondere recepten voor het ontbijt en voor een tussendoortje. Daarnaast hebben we blogs van voedingsdeskundigen om suiker en het gebruik van suikers beter te begrijpen, en wat de impact kan zijn op je gezondheid bij overmatig gebruik van suikers.'

Céréal helpt al meer dan negentig jaar bij het maken van gezondere keuzes, met een focus op smaak. Of je nu minder suikers wil eten of gluten- of lactosevrij, er is voor elk wat wils. Hun uitgebreide assortiment met minder of geen suikers en een hoge voedingswaarde omvat koekjes, softcakes, chocoladerepen en jams zonder suikers of met een sterk verlaagd suikergehalte. Wil je alvast beginnen met het verlagen van je suikerinname, dan kunnen de producten van Céréal daarbij een goede ondersteuning zijn.

Gwenaële Joubrel heeft alvast wat tips om mee te beginnen: 'Drink je suiker in je koffie of thee? Stop daar niet gelijk mee, maar probeer er eens wat minder suiker in te doen. Een andere tip kan zijn om wat bewuster te letten op suikers als je boodschappen doet. Probeer ook eens koekjes en chocolade met minder suikers. Het jezelf volledig ontzeggen, levert alleen maar frustratie op. Doe het geleidelijk aan. Suiker is niet onze vijand, maar we moeten ons er wel bewuster van worden.'

Lees ook