Van eerste hapje tot tussendoortje: Gezond eten begint jong (en dat is simpeler dan je denkt)

In de eerste twee jaar leg je de basis voor een goed voedingspatroon voor je kindje. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ook op overvolle dagen makkelijk iets gezonds op tafel zet?

Een goede voorbereiding voorkomt hongerige, huilende kindjes en stressende ouders, zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. En dat hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. “Zo kan het helpen om een goedgevulde fruitschaal in het zicht te zetten en extra porties te koken als je wél tijd hebt.” Als je die invriest, hoef je ze alleen nog maar te ontdooien en op te warmen. Zo gepiept.

De eerste hapjes

Vanaf vier maanden mag je je baby de eerste hapjes geven. Daarvoor kun je beginnen met geprakte of gepureerde groenten en fruit met een zachte smaak, zoals wortel, avocado, zoete aardappel en banaan. “Begin met 1 of 2 keer per dag 3 of 4 lepeltjes. Belangrijk: voeg geen zout toe, want dat is slecht voor de niertjes.”

Losse smaken

Blijkt je kind dol op een bepaalde smaak? Weersta de verleiding om die overal doorheen te mengen. “Eerst laten wennen aan losse smaken is beter voor de smaakontwikkeling.” Lust je kleine iets juist niet? Geef de moed niet meteen op. “Kindjes moeten een smaak soms wel tien keer proeven voordat ze die leren waarderen. Gaat broccoli of paprika er de eerste keer niet in, biedt het dan meerdere keren aan.”

Smaak, kleur en structuur: met variëren kun je niet vroeg genoeg beginnen

Keuzehulp

Is je kindje een jaar oud, dan kan het met de pot mee-eten volgens de Schijf van Vijf. Dat maakt het ouders iets gemakkelijker. “Blijf wel zoutvrij koken en voeg ook geen andere onnodige toevoegingen als suiker toe.” Vooral als je iets kant-en-klaars koopt, zoals tussendoortjes, kan dat nog weleens lastig zijn. Twijfel je? Dan helpt de “Kies Ik Gezond?”-app van het Voedingscentrum je op weg. Scan de barcode in de supermarkt en je ziet meteen of het een gezond product is, of dat er een beter alternatief is. Nog een tip: laat kinderen in de supermarkt kiezen tussen twee groenten. “Dat is een leuke manier om ze bij gezond eten te betrekken.”

Steeds iets anders

Variëren is de sleutel – en daar kun je maar beter zo vroeg genoeg mee beginnen. “De eerste twee jaren zijn het belangrijkst voor de smaakontwikkeling. Veel baby’s proeven graag nieuwe dingen, terwijl peuters koppiger zijn. Voor een gezond voedingspatroon geldt: jong geleerd is oud gedaan. Daar hebben jullie allebei profijt van. Nu én later.”

Lees ook