Een goede voorbereiding voorkomt hongerige, huilende kindjes en stressende ouders, zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. En dat hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. “Zo kan het helpen om een goedgevulde fruitschaal in het zicht te zetten en extra porties te koken als je wél tijd hebt.” Als je die invriest, hoef je ze alleen nog maar te ontdooien en op te warmen. Zo gepiept.
De eerste hapjes
Vanaf vier maanden mag je je baby de eerste hapjes geven. Daarvoor kun je beginnen met geprakte of gepureerde groenten en fruit met een zachte smaak, zoals wortel, avocado, zoete aardappel en banaan. “Begin met 1 of 2 keer per dag 3 of 4 lepeltjes. Belangrijk: voeg geen zout toe, want dat is slecht voor de niertjes.”
Losse smaken
Blijkt je kind dol op een bepaalde smaak? Weersta de verleiding om die overal doorheen te mengen. “Eerst laten wennen aan losse smaken is beter voor de smaakontwikkeling.” Lust je kleine iets juist niet? Geef de moed niet meteen op. “Kindjes moeten een smaak soms wel tien keer proeven voordat ze die leren waarderen. Gaat broccoli of paprika er de eerste keer niet in, biedt het dan meerdere keren aan.”