Zo leer je je kinderen verstandig met geld omgaan

Praten over geld vinden veel mensen lastig: hoe pak je het dan in de opvoeding van je kinderen aan? Christian Meijer, afdelingshoofd van Wijzer in Geldzaken en organisator van de Week van het Geld, heeft daar een aantal tips voor.

“Het ging onlangs nog mis bij mijn zoon”, steekt Christian Meijer van wal. “Hij had sneakers besteld via een webshop die achteraf nep bleek te zijn. Die schoenen zijn dus nooit aangekomen. Achteraf waren er wel wat alarmbellen: het was een paar dat overal was uitverkocht en hier was het scherp geprijsd.”

Volgens Meijer neemt het belang van bewustwording voor geld steeds meer toe. “Kinderen krijgen steeds jonger met geld te maken. Vroeger fietste je langs een bushokje en zag je een reclame, tegenwoordig is er door mobiele telefoons en laptops overal reclame. Het wordt ook steeds makkelijker om online geld uit te geven, ook met achteraf betalen.”

”Kinderen vinden geld best interessant”

De Week van het Geld wordt voor de veertiende keer vanuit het Ministerie van Financiën georganiseerd, van 24 tot en met 28 maart. Het thema dit jaar is ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ “We hopen kinderen daarbij meer te leren over bewustwording, verstandige keuzes maken en hoe ze verleidingen kunnen weerstaan”, legt Meijer uit. Volgens hem is het belangrijk om kinderen al jong te leren hoe ze met geld moeten omgaan. “Geef zakgeld, zo ongeveer halverwege de basisschool, en weet dat daar fouten mee mogen en worden gemaakt. Net als bij mijn zoon: die heeft zijn les nu wel geleerd.”

“Maak daarnaast afspraken over het zakgeld: wie betaalt het telefoonabonnement, mogen er in- apps-aankopen worden gedaan?”, gaat Meijer verder. “Kinderen vinden geld best interessant, praat met hen over je keuzes. Gaan jullie met het gezin uit eten, leg dan uit waarom er geen toetje wordt besteld. Of waarom sparen zo belangrijk is. En geef ook zelf het goede voorbeeld: als jij je financiële situatie niet onder controle hebt, dan pikken kinderen dat op. Ze hebben meer door dan je denkt. Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven.”

Lees ook