Douchen, aankleden, optutten, kinderen naar school brengen en snel naar je werk. De dagen zijn vaak hectisch, maar dat is geen reden om maaltijden over te slaan. Juist op drukke dagen heb jij goede voeding nodig, vertelt Maryam Shekoh, specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum.
Hoe belangrijk is het om goed te eten?
‘Heel belangrijk. Door regelmatig en gebalanceerd te eten, krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen. Dat draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en geeft energie. Het ontbijt levert voedingsstoffen als calcium, foliumzuur, vitamine A en B2 en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.’
Wat adviseer jij drukke mensen die gezond willen ontbijten?
‘Als je ’s ochtends geen tijd hebt, kun jij je ontbijt ’s avonds klaarmaken. Maak bijvoorbeeld overnight oats met fruit, noten en zaden. Of beleg een volkoren wrap of volkoren boterham met hüttenkäse, 100% pindakaas, 30+ kaas, hummus of gegrilde groentes.’
En qua lunch?
‘Variatie is belangrijk. Eet je zowel ’s ochtends als ’s middags boterhammen? Kies dan voor ander beleg. Je kunt ook salade in een pot maken. Als je deze goed opbouwt, wordt ‘ie niet sappig. Je begint onderaan met de dressing, daarna komen de peulvruchten en stevigere groentes, daaroverheen doe je volkoren granen zoals quinoa of volkoren pasta en je eindigt met de lichtste bladgroenten, noten en zaadjes. Je bereidt het van tevoren voor en hoeft het ’s middags alleen maar op je bord te kieperen.’
‘Je kunt salade in een pot maken. Als je deze goed opbouwt, wordt ‘ie niet sappig’
Is het nog handig om tussendoortjes mee te nemen?
‘Zeker, dan is de kans minder groot dat je ongezonde snacks koopt. Neem bijvoorbeeld fruit, ongezouten noten, snackgroentes en bananenbrood zonder toegevoegde suikers mee. En vergeet niet te drinken. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Ook dat verbetert je concentratie en energieniveau.’