Verandering begint bij het bewust doen van de boodschappen

by Sven Kok

Door bewust boodschappen te doen, kan jij een bijdrage leveren aan een mooiere wereld, waarin iedereen een eerlijk inkomen krijgt en dus kan investeren in een milieuvriendelijke manier van verbouwen. Het enige wat je hoeft te doen, is producten kopen met een Fairtrade-logo.

“Fairtrade is een manier van handelen, waarbij boeren en werknemers een betere prijs ontvangen voor hun harde werk”, vertelt Kiki Maat van Fairtrade. “Dat is belangrijk, want als zij een betere prijs voor producten zoals bananen, koffie, thee, chocolade en katoen ontvangen, kunnen ze hun kinderen naar school laten gaan, investeren in hun bedrijf en de gemeenschap en werken op een manier die goed is voor het milieu. Want hoe kan iemand nou groen doen, als hij in het rood staat? Het milieu kan niet los gezien worden van de mens.”

De grootste misvattingen
Veel mensen willen wel een bijdrage leveren, maar kopen geen Fairtrade-producten omdat ze vooroordelen hebben. “De grootste misvatting is dat deze producten duurder zijn, terwijl dat vaak niet zo is. Ook zijn er veel mensen die denken dat je deze producten alleen kan kopen in de Wereldwinkel. In Nederland tellen we meer dan 12.000 Fairtrade-gecertificeerde producten en die kun je in bijna alle supermarkten kopen.”

‘Het zal je verbazen hoeveel boeren en werknemers, die verantwoordelijk zijn voor het voedsel dat wij eten, in armoede leven’

Werk aan de winkel

Er is nog veel werk aan de winkel. “Het zal je verbazen hoeveel boeren en werknemers, die verantwoordelijk zijn voor het voedsel dat wij eten, in armoede leven.” Dus ga je straks boodschappen doen? “Met weinig moeite kun je veel impact maken. Toen ik in Guatemala was, heb ik gezien dat een hoger inkomen een groot verschil maakt: kinderen kunnen naar school, wegen naar plantages worden verbeterd en er worden scholen gebouwd. Maar er gebeurt nog niet genoeg. Omdat nog niet iedereen Fairtrade-producten koopt, kunnen de meeste boeren meestal niet hun volledige oogst onder Fairtrade-voorwaarden verkopen. Dan is bijvoorbeeld 50 tot 60 procent Fairtrade en voor de rest van hun oogst krijgen ze alsnog onderbetaald. De impact die we kunnen maken, is nog niet bereikt.”

Gerelateerde artikelen