Topsporter Roos de Jong is al jaren vegetariër ‘Ik heb altijd al veel van dieren gehouden’

by Sven Kok

Roeister Roos de Jong is al sinds haar achtste vegetariër. Waar dat destijds – met name voor haar ouders – zoeken was, is dat tegenwoordig een stuk makkelijker. Ze hoeft er niet meer over na te denken én er zijn nu meer vervangers.

Waarom ben je gestopt met vlees eten?
“Toen ik met mijn ouders onderweg was naar een pretpark, zag ik een vrachtwagen met allemaal hokjes. Ik vroeg mijn ouders wat dat was. Het waren varkentjes, onderweg naar een slachterij. Dat was het moment dat ik besloot te stoppen met het eten van vlees. Ik heb altijd al veel van dieren gehouden.”

Hoe was dat?
“Op je achtste weet je niet zo goed wat het inhoudt. Mijn moeder was zelf ook vegetariër dus thuis was het niet zo moeilijk. We aten veel Indiaas, in de Indiase keuken wordt veel vegetarisch en veganistisch gegeten. Vleesvervangers waren er destijds niet of nauwelijks. Ik vond het weleens lastig als ik bij andere kinderen ging spelen of als ik naar de naschoolse opvang moest. Ik lustte geen kaas en soms was er dan alleen smeerworst. Daarom smokkelde ik destijds nog weleens, zodat ik wel kon eten.”

Hoe is dat nu? 
“Het werd meer een ding toen ik veel ging sporten. Toen ging ik me bezighouden met wat ik precies nodig had. Het is belangrijk om voldoende eiwitten en ijzer binnen te krijgen. En creatine – dat zit vooral in vlees – is belangrijk voor de spieraanmaak. Daarvoor gebruik ik supplementen. Al gebruikt eigenlijk iedereen van het Nederlands team wel supplementen om bepaalde waardes aan te vullen.”

Hoe vervang je je vlees?
“Ik eet verschillende eiwitbronnen: peulvruchten, zuivelproducten zoals kwark, eieren en cottage cheese en sojaproducten, zoals vleesvervangers, tofu en tempeh. Daar hoef ik tegenwoordig niet meer over na te denken. Ik heb mijn weg hierin wel gevonden.”

‘Ik vond het weleens lastig om vegetarisch te eten als ik bij andere kinderen ging spelen’

Gerelateerde artikelen