De economische en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid is belangrijker dan ooit. De wereld snakt naar goede leiders die een open vizier hebben, kunnen luisteren en verantwoordelijkheid durven nemen.
Goed leiderschap is de sleutel naar positieve verandering. Dat is de boodschap die Sofya Isaakyan, professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), de deelnemers meegeeft. Ze leert hen een goede – nóg betere – leider te zijn. “Die zijn belangrijk, want goede leiders zijn niet alleen verantwoordelijk voor het bedrijf, maar ook voor de mensen die er werken. Ze zijn verantwoordelijk voor hoe zij zich voelen, voor hun potentie, groei en resultaten. En ze moeten zorgen voor een veilige en inclusieve werkomgeving.”
Effectief leiderschap
Er wordt veel over leiderschap gesproken, maar volgens dr. Isaakyan is het makkelijker gezegd dan gedaan. In haar sessies bespreekt ze wat effectief leiderschap bepaalt. Volgens haar ligt effectief leiderschap in het kruispunt van drie factoren: “Wie ben jij als leider en wat is belangrijk voor jou, wie zijn je volgers en wat is belangrijk voor hen en wat is de context waarin je opereert? Aangezien al deze factoren dynamisch zijn, moet je voortdurend blijven werken aan je leiderschapsvaardigheden om met verschillende situaties en mensen om te kunnen gaan.” Haar colleges zijn interactief en ervaringsgericht. “Ik speel situaties na, om ze inzichtelijk te maken. Dus als ik bijvoorbeeld spreek over inclusiviteit, doe ik ook een oefening waarbij de studenten en deelnemers ervaren hoe het is om buitengesloten te worden, zodat ze zelf ervaren hoe het is om het slachtoffer te zijn van een dominante baas. Als je die ervaring hebt, voer je een ander gesprek dan wanneer je die ervaring niet hebt.”
'Ik speel situaties na, om ze inzichtelijk te maken’
Diversiteit
Diversiteit is een belangrijk onderwerp. “Het is belangrijk dat vrouwen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als mannen”, zegt dr. Isaakyan. “Ondanks alle discussie is de realiteit dat vrouwelijke leiders nog steeds met veel vooroordelen worden geconfronteerd.” Momenteel werkt ze samen met Tina Davidson, Ronit Kark en Hannes Leroy aan een project waarin wordt laten zien dat een van de manieren waarop vrouwelijke leiders hun leidersidentiteit kunnen opbouwen, is door zich uit te spreken. “De algemene opvatting is dat om je leider te kunnen optreden, je je ook een leider moet voelen. We laten zien dat een manier om je leidersidentiteit op te bouwen en je een leider te voelen, is door als een leider te handelen.”