Pien Wekking geeft tips voor een smaakvolle en stressvrije kerst

by Sven Kok

Fonkelende lichtjes, een prachtig versierde boom en heel veel eten. Christmas is the most wonderful time of the year. Althans: zolang je niet totaal in de stress schiet en de hele avond in de keuken doorbrengt. Pien Wekking (@pienlaathaaretenzien op Instagram) vertelt hoe je dat kunt voorkomen.

Wanneer begin jij met de voorbereidingen voor kerst?
‘Bedrijfsmatig al in oktober, maar privé pas kort van tevoren. In mijn familie verdelen we de gangen. Dan word ik bijvoorbeeld gevraagd om het dessert te maken. Dat is voor mij inmiddels niet echt meer een uitdaging.’

Voor jou geen kerststress dus, maar voor veel anderen ligt dat wel op de loer. Hoe is dat te voorkomen?
‘Ik zou – net zoals wij doen – de taken verdelen, zodat je niet de hele avond in de keuken staat. Ga daarna bij jezelf na hoe vaak en ingewikkeld je kookt. Als je normaal niet uitgebreid kookt, doe dat dan nu ook niet. Kook naar niveau. Als je het hele menu verzorgt, kies dan bijvoorbeeld voor een uitgebreid hoofdgerecht, maar zorg dat je het voorgerecht en dessert een of twee dagen van tevoren kunt klaarmaken. En doe op tijd boodschappen. Het is vreselijk stressvol als je er de dag voor kerst achterkomt dat een van de ingrediënten overal uitverkocht is.’

Waar moet een goed kerstrecept aan voldoen?
‘Het moet feestelijk zijn en eruitzien alsof je heel erg je best hebt gedaan. Dat kan ook met minimale inspanning. Zo staat in mijn eerste kookboek het recept tuna crudo: tonijn gegaard in olijfolie met citroen, eetbare bloemen en foreleitjes. Dat ziet er waanzinnig uit en is in vijf minuten klaar. Je kunt risotto ook serveren in een uitgeholde minipompoen of portobello in plaats van een bord. Zelf kies ik vaak voor vis als voorgerecht en vlees als hoofdgerecht. Dit kun je voor de vegetariërs en veganisten vervangen door een ander mooi gerecht, zoals een gevulde portobello uit de oven. De bijgerechten kunnen in grote schalen op tafel worden opgediend, dat brengt een leuke dynamiek aan tafel.’

‘De bijgerechten kunnen in grote schalen op tafel worden opgediend, dat brengt een leuke dynamiek aan tafel’

Gerelateerde artikelen