Tijdens het koken kun je de dag van je af laten glijden. Het resultaat mag er ook zijn: een heerlijke en gezonde maaltijd. Dan is het niet alleen belangrijk dat je kookt met verse en gezonde ingrediënten, maar ook dat je de juiste pannen gebruikt.
Traditionele pannen met een antiaanbaklaag kunnen PFAS bevatten. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo gek. PFAS, of poly- en perfluoralkylstoffen, zijn een groep chemische stoffen die vaak wordt gebruikt in de antiaanbaklaag vanwege de water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Dankzij deze stoffen is kookgerei gemakkelijk schoon te maken en het voorkomt dat voedsel aan de pan blijft plakken.
Forever chemicals
Klinkt goed, maar deze stoffen hebben ook een keerzijde. PFAS worden ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze nauwelijks afbreekbaar zijn, zich ophopen in het milieu en in het menselijk lichaam. Blootstelling aan PFAS wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hormoonverstoring, een hoger cholesterol en een lagere weerstand. Of en wanneer je hier last van krijgt hangt af van de mate waarin je het binnenkrijgt. Overigens hoef je hier niet per se ziek van te worden, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Pannen zonder PFAS
Gelukkig zijn er ook pannen die geen PFAS bevatten. Hiermee beperk je het risico op het opnemen van deze giftige stoffen via je voedsel. Daarnaast zijn PFAS-vrije pannen beter voor het milieu: PFAS vervuilt waterbronnen en is schadelijk voor het ecosysteem. Door het aanschaffen van PFAS-vrije pannen draag je hier niet aan bij. Veel fabrikanten van PFAS-vrije pannen kiezen bovendien voor duurzame materialen en productieprocessen, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.
PFAS worden ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze nauwelijks afbreekbaar zijn
Goed voor het klimaat
Het is dus goed voor jou, de wereld én voor je portemonnee, want PFAS-vrije pannen zijn vaak van hoge kwaliteit en hebben daardoor een langere levensduur. En zeg nou zelf: je kunt pas écht lekker en ontspannen koken en eten als je weet dat er tijdens het maakproces geen giftige stoffen vrijkomen, toch?