Happy new year, happy new me: diervriendelijk(er) eten in het nieuwe jaar

by Sven Kok

2024 loopt ten einde: een goed moment om te reflecteren op het afgelopen jaar en voornemens te formuleren voor het nieuwe jaar. Bij veel mensen staat diervriendelijk(er) eten steeds hoger op het lijstje.

Heb je pen en papier in de aanslag? Dan kun je beginnen met het formuleren van jouw voornemens. Dit is een mooi moment om bewust stil te staan bij hoe je in het leven staat en wat je wil bereiken. Door jouw voornemens op te schrijven, daag je je jezelf uit om ingesleten gewoontes aan te passen en doelgerichter te gaan leven.

Goede voornemens
Veel voorkomende goede voornemens zijn afvallen en meer sporten, maar ook diervriendelijk(er) eten staat steeds hoger op het prioriteitenlijstje. Een voornemen dat we alleen maar kunnen aanmoedigen, want dit heeft een positief effect op de gezondheid, voetafdruk en het dierenwelzijn. En hoe meer mensen hun steentje bijdragen, hoe groter het effect is.
Maar hoe doe je dit? Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je niet ‘cold turkey’ afscheid hoeft te nemen van dierlijke producten. Kijk in hoeverre het voor jou haalbaar is om te minderen. Vervang jouw zuivelproducten eens door plantaardige alternatieven. Ook kan het handig zijn om een paar dagen uit te kiezen waarop jij standaard vegetarisch of veganistisch eet. Bevalt dit goed? Dan kun je deze vega of vegan dagen vermeerderen.

Bij maar liefst 99 procent van alle biggen wordt de krulstaart afgebrand om te voorkomen dat hokgenoten daarin gaan bijten

Afgebrande krulstaarten

Kies op de dagen waarop je wel vlees eet voor biologisch, 3 sterren Beter Leven of vijfsterren. Dan weet je in ieder geval zeker dat deze dieren een iets minder slecht leven hebben gehad dan de dieren die rechtstreeks uit de vee-industrie komen. Zeker de omstandigheden van varkens zijn vaak niet florissant. Organisatie Varkens in Nood meldt dat bij maar liefst 99 procent van alle biggen de krulstaart wordt afgebrand om te voorkomen dat hokgenoten daarin gaan bijten. Het bijten is een gevolg van slechte leefomstandigheden in stallen. Supermarkten weten dit, maar kiezen er vaak toch voor om het vlees te verkopen. Jij kan helpen door diervriendelijk(er) te eten en als je varkensvlees eet, enkel te kiezen voor varkensvlees met staart.

Gerelateerde artikelen