AdvertorialAdvertorial

Last van bekkenbodemklachten? ‘Schaam je niet en loop er niet mee door’

by Sven Kok

Een groot deel van de vrouwen heeft na de bevalling last van bekkenbodemklachten. Maar daar wordt weinig over gepraat. Ook lopen vrouwen vaak lang met klachten door. Ze schamen zich, denken dat het erbij hoort of dat er niks aan te doen is. Maar dat is volgens Deodata Tijsseling, urogynaecoloog bij Bergman Clinics, onterecht.

“Heel veel vrouwen hebben last van bekkenbodemklachten na de bevalling”, vertelt ze. “Pijn, urineverlies bij het sporten, moeite met het ophouden van urine en/of ontlasting. Ook verzakkingsklachten kunnen voorkomen.

Schaamte

En die klachten hebben vaak impact op de kwaliteit van leven. Deodata vertelt: “Vrouwen kunnen er last van hebben dat hun genitaliën er anders uitzien of wanneer een litteken niet goed genezen is. Ze durven niet altijd goed in groepsverband te sporten, omdat hun kleding door urineverlies mogelijk nat wordt. En pijnklachten kunnen het plezier in seks behoorlijk belemmeren.”

Bekkenbodem

Schade aan de bekkenbodem is een vrij normaal verschijnsel na een bevalling. In veel gevallen zijn de klachten mild en is een behandeling niet nodig. Maar vaak genoeg is dat ook wel het geval. “Onze ervaring is dat vrouwen er vaak lang mee doorlopen. Achteraf denken ze dan: ik had hier eerder iets mee moeten doen.”

Pijnvrij

Zo behandelde ze ooit een patiënt die al bijna tien jaar last had van bekkenbodemklachten door de bevalling. Deodata verwees haar door naar een bekkenfysiotherapeut. Die zorgde ervoor dat ze – door de juiste kennis, massages en ontspanningsoefeningen – weer pijnvrij door het leven kon. “Eindelijk kon ze weer genieten van seks. Ze schreef ons een brief om ons te bedanken. Heel bijzonder.”

 

Van oudsher heerst de gedachte dat klachten erbij horen

 

Zenuwbeknelling

Ook haalt ze het voorbeeld aan van een vrouw die last had van het litteken van het inknippen bij de bevalling. “Daar zat een soort zenuwbeknelling. Die heb ik twee keer behandeld met een injectie. De pijn was daarna weg. Dat was relatief simpel.”

Klachten

Heb jij klachten? “Schaam je niet en loop er niet mee door”, benadrukt de urogynaecoloog. “Van oudsher heerst de gedachte dat klachten erbij horen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Breng een bezoek aan de huisarts of kom langs op de poli. Dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing of manier om de klachten te verlichten.”

Bij Bergman Clinics kun je niet alleen terecht met bekkenbodemklachten, maar ook met menstruatieproblemen of vragen over anticonceptie.

Gerelateerde artikelen