Waarom we suiker in drank zo makkelijk onderschatten

We letten massaal op suiker, behalve als het in ons glas zit. Van frisdrank tot vruchtensap en zelfs wijn: vloeibare suiker is de stille saboteur van ons goede voornemen om ‘minder zoet’ te eten. Met deze tips van het Voedingscentrum let je beter op je suikerinname.

Denk je nog zo gezond bezig te zijn door dat suikerrijke taartje te laten staan, krijg je alsnog een grote hoeveelheid suiker binnen door een sapje of glas chocomel. In drankjes schuilt namelijk vaak de grootste verrassing. Ze lijken zo onschuldig, maar kunnen ongemerkt tot wel tien suikerklontjes per glas bevatten. Omdat we vloeibare suikers minder snel herkennen, drinken we al snel meer dan goed voor ons is. ʽDat komt vooral omdat je het niet ziet,” zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. “Als je een taart bakt en suiker in de kom strooit, zie je precies wat erin gaat. Maar in een glas ijsthee of frisdrank proef je het nauwelijks, laat staan dat je het ziet.ʼ En dat maakt het verraderlijk. Een glas cola bevat al gauw zes suikerklontjes, een glas vruchtensap of ijsthee niet veel minder. ʽHet lastige is dat dranken niet verzadigenʼ, legt Boot uit. ʽJe drinkt ze vaak naast iets anders. Een maaltijd, een snack, een feestje. Daardoor krijg je ongemerkt meer calorieën en suikers binnen.ʼ

Suiker waar je het niet verwacht

Ook ‘gezonde’ dranken kunnen flink wat suiker bevatten. Vruchtensap, ijsthee of die hippe kombucha: allemaal klinken ze fris en verantwoord, maar de suikerwaarde kan fors oplopen. ʽJe kunt het beste het etiket checkenʼ, zegt Boot. ʽKijk naar het aantal gram suiker per 100 milliliter. En onthoud dat één suikerklontje uit ongeveer vier gram suiker bestaat. Zo krijg je er meteen een beeld bij en dat maakt het makkelijker om het te onthouden. Anders zegt een getal misschien nog niet zoveel.ʼ Gelukkig zijn er volop alternatieven. ʽKies voor water, bruiswater, koffie of thee zonder suikerʼ, tipt Boot. ʽEn maak het leuk! Voeg fruit, munt of kruiden toe. Schijfjes sinaasappel, diepvriesframbozen of verse basilicum maken het feestelijk en lekker. Ook zelf ijsthee maken is super makkelijk en kan helemaal suikervrij.ʼ

Bewuster kiezen

De boodschap is niet dat je nooit meer iets zoets mag drinken, benadrukt ze. ʽEen glas frisdrank kan in een gezonde leefstijl prima. Maar door bewuster te kiezen, bijvoorbeeld voor de ‘light’ of ‘zero’ variant, of vaker water te nemen, doe je je lichaam al een groot plezier.ʼ En dat mag best op een leuke manier, vindt Boot: ʽMaak water de ster van de tafel. Zet een mooie karaf neer met fruit, kruiden en ijs: het ziet er feestelijk uit én het is beter voor je lijf. Zo maak je van iets eenvoudigs iets speciaals.ʼ

Lees ook