Huisdier adopteren uit het asiel? Zo wordt het een succes

Samen wandelen, spelen, kroelen: met een hoop liefde en de juiste zorg is een huisdier al snel je beste maatje. In de asielen in Nederland wachten talloze dieren op een nieuw thuis. Misschien vindt één van hen dat wel bij jou?

Dierenarts en presentator Piet Hellemans weet uit ervaring dat de meeste asieldieren niks mankeren. Meestal belanden ze er omdat hun vorige baasje niet meer voor ze kon of wilde zorgen. ‘Als je een schattige puppy of zielige zwerfkat op social media ziet, is het verleidelijk om impulsief een huisdier te nemen. Maar zo’n beslissing moet je nooit vanuit emotie of uit medelijden maken,” waarschuwt hij. “Wat als je gaat scheiden of de dierenartskosten oplopen?” Een dier is een grote verantwoordelijkheid die je voor de lange termijn aangaat. “Denk daar echt goed over na. Het moet emotioneel, organisatorisch én financieel in je leven passen.”

Speeddaten in het asiel

Veel aanstaande huisdierbezitters willen een pup of kitten, maar over de aard van een dier is op heel jonge leeftijd nog weinig te zeggen. Dol op een bepaald ras? Houd er rekening
mee dat doorgefokte rassen vaak gezondheidsproblemen hebben. Voor hun gewenste looks betalen zij – en uiteindelijk jij – een hoge prijs. In asielen zitten veel kruisingen. “Die leven vaak een stuk langer,” zegt Hellemans. Ook zijn ze de prille babytijd voorbij, slopen je huis niet meer en zijn rustiger. “Je kunt dan al beter zien welk karakter ze hebben en of dat bij jouw gezin past. De eerste kennismaking in het asiel is als speeddaten. Je merkt meteen met welk dier je een klik hebt.” Mag Fikkie of Tommy mee naar huis, onthoud dan dat-ie wel even zal moeten wennen. Forceer niets, tipt Hellemans. “Het ene huisdier went sneller dan het andere, dat is ook afhankelijk van zijn verleden. Zorg voor rust, vermijd te veel prikkels en laat het beestje zelf toenadering zoeken.” Vooral niet vergeten als je nieuwe maatje een hond is: ga lekker naar buiten.

“Een huisdier moet emotioneel, organisatorisch én financieel in je leven passen”

Op vakantie

Is jouw trouwe viervoeter inmiddels gewend aan zijn nieuwe huisje en heeft -ie zijn draai gevonden? Dan wil je hem of haar misschien wel meenemen voor jullie allereerste vakantie samen. Dat kan alleen maar ontzettend leuk worden. Wel is het belangrijk om deze reis goed voor te bereiden. Zo voorkom je zorgen en ongewenste situaties. Door vooraf een checklist af te gaan

- waar je zaken als medicijnen, een paspoort en reisbenodigdheden op hebt staan - zorg je dat je niets over het hoofd ziet. Ook het afsluiten van een huisdierenverzekering kan verstandig zijn. Onverwachte dierenartsbezoeken in het buitenland kunnen flink in de papieren lopen. Maar met de juiste voorbereidingen kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Lees ook