Duurzamer koken begint bij wat je eet. En nee, dat betekent niet dat je rigoureus je hele eetpatroon hoeft om te gooien. “Kleine veranderingen maken al een groot verschil,” zegt Paulien van der Geest van kenniscentrum Milieu Centraal. Een goede eerste stap? Beter plannen. “We gooien jaarlijks gemiddeld 33 kilo eten per persoon weg, wat neerkomt op zo’n €140 per jaar, per persoon,” vertelt Paulien. “Veel daarvan is makkelijk te voorkomen. Kijk voor je boodschappen doet wat je nog in huis hebt. Restjes groenten kunnen prima door een omelet of soep en een overrijpe banaan is perfect voor een smoothie. Heb je een drukke week? Koop dan niet te veel verse producten die uiteindelijk in de prullenbak belanden.”
Meer plantaardig
Naast verspilling speelt ook wát je eet een grote rol. Dierlijke producten zoals vlees en zuivel zijn samen verantwoordelijk voor 54% van de klimaatimpact binnen het Nederlandse eetpatroon. “Je hoeft echt niet van de ene op de andere dag vegetariër te worden,” legt Paulien uit. “Maar door een paar keer per week vlees te vervangen door plantaardige eiwitten zoals peulvruchten of tofu, kun je je impact al flink verkleinen. Ga je helemaal vegetarisch eten dan kun je je impact met 30% verkleinen.” Niet alleen de ingrediënten, maar ook je keukengerei heeft impact. “Veel mensen staan er niet bij stil dat een goede pan jarenlang meegaat en zo grondstoffen kan besparen,” zegt Paulien. “Kies bij voorkeur voor een pan zonder PFAS, omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. Ga liever voor materialen zoals gietijzer, roestvrij staal of keramiek.”